Poznají to na odbytu? Antonio Pasquale, bývalý generální ředitel Karlovarských

Poznají to na odbytu? Antonio Pasquale, bývalý generální ředitel Karlovarských minerálních vod a otec současného šéfa společnosti Alessandra Pasquale, se v dobách svého ředitelování z produktů Mattonky radoval. Ve Františkových Lázních se nyní rozhodli, že si minerálku z Kyselky kupovat nebudou. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Dokud neopravíte Kyselku, končíme s Mattoni, rozhodli se v lázních

  • 57
Lahve mattonky, aquily i magnézie zmizí z františkolázeňských stolů. Alespoň těch úředních. Město a jeho organizace přestanou kupovat výrobky společnosti Karlovarské minerální vody, čímž chtějí vyjádřit svou podporu záchraně bývalých lázní v Kyselce.

Františkolázeňští zastupitelé zároveň podporují i i petici Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví České republiky (ASORKD), kterou na webu Zachraňte lázně Kyselka podepsalo už více než 24 tisíc lidí. 

Ivo Mlátilík, starosta Františkových Lázní

Františkolázeňský bojkot potrvá do chvíle, než začne jeden z majitelů části lázeňských budov - tedy společnost Karlovarské minerální vody (KMV), která v Kyselce stáčí minerálku, zchátralé lázně opravovat.

Návrh, který předložil starosta Ivo Mlátilík, už odsouhlasili zastupitelé. Společnost KMV považuje gesto za předvolební propagandu a odmítá věc dále komentovat.

Za návrhem stojí členové ASORKD, kteří kromě Františkových Lázních oslovili už podruhé také představitele Karlových Varů. Ti však podporu petice a bojkot výrobků KMV odmítli. Stejně jako před rokem.

"Podle našeho názoru se jedná o emoční kampaň, války mezi asociací a Karlovarskými minerálními vodami se nechceme účastnit," zdůvodnil rozhodnutí Jan Kopál, mluvčí varské radnice. Ta bude minerálky KMV kupovat i nadále, neboť je považuje za reprezentaci místní produkce, stejně jako skleničky z Moseru nebo hrníčky z porcelánky Thun. Odmítnutí představitelů města členy asociace mrzí.

"Oslovili jsme radnici z logického důvodu. Heinrich von Mattoni byl totiž čestným občanem Karlových Varů a vedení města by mělo za zachováním jeho odkazu stát," vysvětlil Martin J. Kadrman, viceprezident ASORKD.

To, že asociace oslovila také vedení Františkových Lázní, podle něj nijak nesouvisí s politikou, ale s tím, že měl zakladatel lázní v Kyselce Heinrich von Mattoni k městu blízko.

"Koupil tam pozemky pro svoji manželku Vilemínu, proto jsme oslovili starostu se stejnou žádostí, jako v Karlových Varech. Že se jedná o předvolební kampaň, to rozhodně odmítám," řekl Martin J. Kadrman.

Asociace navrhne bojkot i obci Kyselka

Františkolázeňská radnice je zatím jedinou v kraji, která souhlasem zastupitelů podpořila záchranu lázní a přestane kupovat minerálky společnosti KMV. O podobném gestu se zatím nebavili v Ostrově, který leží od Kyselky pár kilometrů, minerálky budou dál kupovat i na krajském úřadě.

"Naopak vítáme kroky Karlovarských minerálních vod, které obnovily vlečku, díky níž se část dopravy přesunula ze silnice na železnici, což obci uleví. Navíc chce společnost začít s opravou některých objektů," uvedl Petr Navrátil, náměstek hejtmana (více o zahájení provozu na vlečce čtěte zde).

Členové asociace zatím žádný oficiální bojkot minerálek z produkce KMV nevyhlásili. Nejprve chtěli zjistit, s jakou odezvou se setkají. "Naše další aktivita bude směřovat k obci Kyselka. Té se věc týká nejvíc, jenže polovina zastupitelů v Karlovarských minerálních vodách pracuje," konstatoval viceprezident ASORKD.

Oficiální bojkot minerálek podle něj asociace zorganizuje pouze tehdy, pokud šéf KMV Alessandro Pasquale nedodrží sliby a společnost nezačne s opravou budov bývalých lázní Kyselka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue