Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Francouzský deník Le Monde nevyšel kvůli stávce

  • 1
Přední francouzský list Le Monde dnes nevyšel kvůli stávce zaměstnanců proti úspornému plánu, v jehož rámci má být skoro čtvrtina z nich propuštěna. Je to první stávka v Le Monde od roku 1976 a vůbec první, která má čistě vnitropodnikové důvody.

Úsporný plán byl oznámen před deseti dny. Jeho cíl je ušetřit během dvou let 15 milionů eur (390 milionů korun), a dosáhnout tak finanční rovnováhy. Celkové zadlužení skupiny Le Monde ale dosahuje 150 milionů eur.

Plán předpokládá dobrovolný nebo nucený odchod 85 ze 340 redaktorů listu a celkově 130 z 560 zaměstnanců vydavatelství. Kromě toho se chce vydavatelská skupina Le Monde vzdát prodělečných a "nepodstatných" podskupin, například edice pro mládež a společnosti vydávající časopis Cahiers du Cinéma.

Le Monde byl založen v roce 1944. Od té doby nevyšel kvůli stávce redakce jen jednou, v roce 1976. Tehdy se jeho redaktoři připojili k protestům proti převzetí listu France Soir mocnou skupinou Hersant.

Známý a prestižní odpoledník má finanční problémy už řadu let. Už v roce 2005 muselo odejít 200 lidí. Nynější úsporný plán oznámilo nové vedení, jež přišlo na přelomu loňského a letošního roku po demisi předchozího.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video