Lamassoure lituje, že české předsednictví nenavázalo na „dynamické“ předsednictví francouzské.

Lamassoure lituje, že české předsednictví nenavázalo na „dynamické“ předsednictví francouzské. | foto: http://www.alainlamassoure.eu

Francie se znovu „opřela“ do Česka. Tentokrát vadí protievropský Klaus

  • 113
Francouzský europoslanec a poradce prezidenta Sarkozyho Alain Lamassoure se pustil do kritiky prezidenta Václava Klause. Jeho pozice během předsednictví prý neodpovídala unijní tradici, Klaus podle něj vyjadřoval postoje nepřátelské Unii a Lisabonské smlouvě. Poslanec to řekl v rozhovoru pro Rádio Česko.

"Prezident Klaus zaujal pozici, která ani zdaleka neodpovídá unijní tradici. Vyjadřoval osobní názory velmi nepřátelské k evropské politice, k uspořádání Evropské unie vůbec i k Lisabonské smlouvě. Je to v rozporu s většinovým názorem ostatních evropských státníků," řekl poradce prezidenta Nicolase Sarkozyho pro evropské záležitosti Alain Lamassoure.

V rozhovoru pro Rádio Česko se podivoval i nad Klausovým postojem k Lisabonské smlouvě. "Nedovedu si představit, že by nějaký představitel státu, ať už je to Čech nebo Polák, pokračoval v odmítání ratifikace, podpisu smlouvy, když ho ratifikoval parlament. A po novém referendu v Irsku, které by vyhráli stoupenci smlouvy," řekl.

Přesto Poláci i Němci smlouvu ratifikovali v parlamentu, ale podobně jako Klaus vyčkávají - polský prezident na druhé irské referendum, německý čeká na výsledek Ústavního soudu.

Prezident Klaus včera zopakoval, že chce o Lisabonské smlouvě rozhodnout jako poslední - tedy po rozhodnutí německého a českého Ústavního soudu, po referendu Irů a po rozhodnutí polské hlavy státu. - čtěte Klaus o Lisabonu rozhodne jako poslední

Lamassoure litoval, že české předsednictví nenavázalo na "dynamické a pružně reagující" francouzské předsednictví. "Tuto dynamiku se České republice nepodařilo zachovat hlavně kvůli vnitropolitické krizi. Země, která vymění vládu během předsednictví Unii, nemůže vnést do evropské politiky potřebné ambice," míní Lamassoure.

Pochválil naopak českého premiéra Jana Fischera, který prý dobře pochopil, že předsednictví spočívá v hledání shody. "V této roli byl premiér Fischer nesporně úspěšný, zvláště proto, že dojednal dohodu mezi Iry a ostatními o dodatku k Lisabonské smlouvě. Pro nás všechny to byl důležitý výsledek," uvedl europoslanec.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video