Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opičími neštovicemi se od lidí nakazí i domácí zvířata, první případ má Francie

  10:02aktualizováno  13:36
Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí varoval před tím, že opičími neštovicemi se mohou od lidí nakazit také domácí zvířata. „K dosud prvnímu dokumentovanému přenosu viru opičích neštovic z člověka na psa došlo ve Francii,“ uvedl ústav. Podle něj nyní ve vědecké komunitě panují obavy, že by se přenašečem viru mohla postupně stát právě doma chovaná zvířata, a rozšířit tak počet dosud známých přenašečů.
Opičí neštovice neboli monkeypox je virové onemocnění, které se podobá pravým...

Opičí neštovice neboli monkeypox je virové onemocnění, které se podobá pravým neštovicím, ale je mírnější. Způsobuje ho virus rodu Orthopoxvirus z čeledi Poxviridae. | foto: Shutterstock

„Podle vědců se virus od infikovaných majitelů přenesl na psa zřejmě proto, že spal v jejich posteli. Kontakt s infikovaným ložním prádlem, nebo například ručníky a dalším textilem, který kontaminoval stykem s kožními lézemi, je jedním z možných způsobů přenosu infekce,“ uvedla zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Kateřina Fabiánová ze SZÚ.

Vědci pak biologickou pravděpodobnost způsobu přenosu z člověka na zvíře potvrdili celogenomovou sekvenací, uvádí zpráva ústavu.

„Přírodní rezervoár viru opičích neštovic je nejasný. V cyklu přenosu ve střední a západní Africe se uplatňují některé druhy veverek, gambijské krysy, plši, primáti a lidé. Například do Severní Ameriky byla infekce zavlečena v roce 2003 dovozem exotických zvířat ze Západní Afriky do tzv.pet shopů, kde došlo k nákaze psounů, kteří se chovají jako domácí mazlíčci a později došlo k přenosu infekce na děti a chovatele. Známa je zhruba padesátka takových případů nákazy. Nákazu se území USA tehdy pomohla zlikvidovat přísná opatření,“ doplnila Fabiánová.

K přenosu ze zvířete na člověka může podle expertů a SZÚ dojít kousnutím nebo poškrábáním, přípravou masa divokých zvířat, přímým kontaktem se zvířecími tělními tekutinami nebo lézemi, ale i nepřímým kontaktem, například prostřednictvím kontaminované podestýlky.

„K přenosu z člověka na člověka dochází především prostřednictvím respiračních kapének, je nutný delší a blízký osobní kontakt. Virus se do těla dostává dýchacími cestami nebo sliznicemi přímým kontaktem s tělními tekutinami nebo infekčními lézemi, a také při poranění kůže. Stačí i drobné oděrky a přímý kontakt s vyrážkou či strupy. Další způsob přenosu z člověka na člověka je nepřímý, prostřednictvím předmětů kontaminovaných obsahem infekčních lézí, například infikovaného oblečení, prádla a ručníků,“ uvádí ústav.

„Případ z Francie ukazuje, že v podstatě stejně jako člověk od člověka se může nakazit i domácí zvíře od svých majitelů. Je proto důležité, aby se infikovaní lidé striktně vyhýbali i kontaktu se savci chovanými jako domácí mazlíčci, tedy nejde jen o psy a kočky, ale například i o křečky, morčata, králíky a další hlodavce,“ uvedl ústav.

„Existuje riziko zavlečení viru opičích neštovic do populace divokých zvířat na evropském území, kde by se pak mohlo stát endemickou zoonózou se všemi důsledky pro lidskou populaci,“ shrnula obavy vědců diskutované v rámci mezinárodního sdílení informací doktorka Fabiánová.

Psa nechali spát s nimi v posteli

První případ přenosu viru z člověka na domácí zvíře potvrdili začátkem srpna ve Francii. Mužům, kteří spolu žijí ve volném vztahu, lékaři diagnostikovali opičí neštovice v pařížské nemocnici na začátku června. Podle zprávy zveřejněné 10. srpna v časopise The Lancet se dvanáct dní poté, co se u nich projevily příznaky opičích neštovic, objevila nemoc také u jejich čtyřletého psa plemene italský chrtík. U zvířete se objevily léze a byl pozitivně testován na stejný typ opičích neštovic jako jeden z majitelů.

Podle zprávy muži uvedli, že nechali svého psa spát s nimi v posteli. Od projevu prvních příznaků u nich, ale předtím, než se objevily příznaky u psa, dbali na to, aby se jejich zvíře nepřibližovalo k jiným zvířatům ani lidem.

„Rychlost nástupu příznaků u obou pacientů a následně i u jejich psa naznačuje, že byl vir opičích neštovic přenesen z člověka na psa,“ napsali autoři zprávy a vyzvali, aby studie podnítila diskuzi o tom, zda je třeba domácí zvířata izolovat od majitelů, kteří se virem opičích neštovic nakazí.

„Jedná se o první případ, kdy došlo k přenosu viru ze zvířete na člověka,“ potvrdila expertka WHO Rosamund Lewisová. Dodala, že situace není překvapivá a tento typ přenosu WHO předpokládala.

Dosavadní doporučení ohledně opičích neštovic vybízelo, aby domácí zvířata byla izolována od členů rodiny, kteří se mohli nakazit.

Opičí neštovice nejvíc sužují Evropu, WHO vyhlásila stav zdravotní nouze

Podle autorů zprávy The Lancet zatím není jasné, zda nakažený pes bude schopen přenést virus zpět na člověka. Nicméně domácí mazlíčci, kteří žijí v úzkém kontaktu s někým, kdo měl příznaky opičích neštovic, by měli být podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) izolováni doma a mimo dosah jiných zvířat a lidí po dobu 21 dní. Nakažení lidé by se ke zvířatům neměli přibližovat, a pokud je to možné, měli by požádat někoho jiného v domácnosti, aby se o mazlíčka postaral.

V Česku je 38 potvrzených nákaz

Takzvané opičí neštovice se mimo země svého běžného výskytu v Africe začaly šířit letos na jaře. V ČR laboratoře první případy potvrdily na konci května.

Dosud bylo v Česku potvrzeno 38 nakažených lidí ze šesti krajů. Všichni dosud nakažení jsou muži, podle odborníků se nákaza přenáší blízkým stykem, například sexuálním, a nejvíc se šíří v komunitě mužů majících sex s muži.

Nejvíc případů je v Praze. Hygienici v metropoli potvrdili další tři případy opičích neštovic, celkem jich je v hlavním městě 30. Hygienická stanice hlavního města o tom v pondělí informovala v tiskové zprávě. Dva ze tří nově nakažených pobývali na začátku měsíce v zahraničí, jeden v Řecku a jeden v Makedonii. Dalších osm případů opičích neštovic bylo podle dřívějších informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ) potvrzeno v pěti dalších krajích.

Přibližně u poloviny osob se podle SZÚ podařilo zjistit nedávnou cestu do některé z evropských zemí. Někteří pobývali na hudebních či jiných festivalech. Ostatní se nakazili v Česku.

Třem nově nakaženým se podle hygieniků v první polovině srpna objevily kožní projevy onemocnění na různých částech těla. U nikoho z nich nebyla nutná hospitalizace, byla jim nařízena domácí izolace.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...