Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

FOTOSTORY: Konec vlády jedné strany

  12:05
Odejděte, dokud nemusíte utíkat! Jakeše do koše! Nezabíjejte nám děti! Rudé Právo psalo, že nás bylo málo! Soubor písní a tanců už nechce tančit, jak kdo píská! To je jen hrstka hesel, které vznikly v rámci lidové tvořivosti během listopadu 1989. A všechno začalo květinami pro Palacha.

V listopadu 1989 vycházely denně do ulici desetitisíce lidí. | foto: ČTK

 

Demonstrace v tzv. Palachově týdnu v Praze.
Foto: ČTK

(15. - 21. leden) Palachův týden
Původně šlo o ohlášený, ale nepovolený pietní akt pěti opozičních iniciativ, mimo jiné Charty 77 či Mírového klubu Johna Lennona. Jejich představitelé chtěli uctít památku Jana Palacha položením květin na Václavském náměstí, kde se na protest proti sovětské invazi v roce 1969 upálil.

V den akce, 15. ledna, ale policie uzavřela náměstí a zástupce těchto iniciativ zadržela. Improvizovaný akt proběhl u budovy Federálního shromáždění, nynějšího sídla Svobodné Evropy. Na tisícový dav zaútočili příslušníci SNB se psy, obušky, slzným plynem a vodními děly.

Od pondělí 16. do pátku 20. ledna pak každé odpoledne demonstrovaly na Václavském náměstí tisíce převážně mladých lidí. Chtěli uctít Palachovu památku a upozornit na porušování lidských práv v Československu. Demonstrace probíhaly i na jiných místech republiky. Policie je rozháněla a zadržela 1400 lidí. Řada protestujících byla zraněna.

Soudruzi Urbánek, Hoffmann, Jakeš a Mohorita na sjezdu SSM.
Foto: ČTK

(11. listopad) Celostátní konference SSM
Několik dní před vypuknutím sametových událostí si ještě soudruzi se svazáky svorně zatleskali na shromáždění Socialistického svazu mládeže v pražské Lucerně.

Poslanec České národní rady Karel Urbánek
Po Jakešově odstoupení se 25. listopadu 1989 stal na necelý měsíc generálním tajemníkem ÚV KSČ, potom vykonával funkci předsedy ústřední kontrolní a revizní komise KSČ. V devadesátých letech začal podnikat.

Generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš
Na mimořádném zasedání ÚV KSČ 24. listopadu 1989 sdělil ústředním výboru, že se on osobně a ostatní členové předsednictva a sekretariátu ÚV KSČ dohodli dát k dispozici své funkce, aby mohlo být zvoleno nové vedení strany. Milouš Jakeš proslul svým řečnickým uměním, kultovním se stal jeho projev z Červeného Hrádku. Soudruha Jakeše si můžete poslechnout zde.

Tajemník ÚV KSČ Karel Hoffmann
Z politického života odešel koncem roku 1989.
V devadesátých letech byl stíhán pro vlastizradu sabotáže, které se dopustil jako ředitel telekomunikací v roce 1968. V noci 21. srpna 1968 nařídil vypnout vysílače Československého rozhlasu, aby nemohlo být odvysíláno varování občanům. Byl odsouzen na čtyři roky. Ze zdravotních důvodů byl propuštěn na svobodu po 25 dnech. - více zde

Předseda ÚV SSM Vasil Mohorita
Jeho kariéra byla v listopadu 1989 na vzestupu. Stal se tajemníkem ÚV KSČ a v letech 1990 - 1992 byl komunistickým poslancem ve Federálním shromáždění. V politice působil do roku 1997. Pak se stal soukromým podnikatelem, později ředitelem odboru vnějších vztahů v brněnské Zbrojovce.

Sametová revoluce, 20. listopadu 1989
Foto: ČTK

Sametová revoluce - kalendárium

Pátek, 17. listopadu
Setkání studentů k uctění památky Jana Opletala se mění v manifestaci proti režimu. Několikatisícový průvod pochoduje Prahou a žádá svobodu. Na Národní třídě je brutálně rozehnán policií. Při zákroku bylo zraněno 568 lidí.

Sobota, 18. listopadu
Studenti vyzývají k týdenní stávce a herci se k jejich výzvě připojují. Požadují vyšetření pátečních událostí. V centru Prahy se spontánně scházejí tisíce lidí.

Neděle, 19. listopadu
Vzniká Občanské fórum.

Úterý, 21. listopadu
Z balkónu Melantrichu promlouvá budoucí prezident Václav Havel. "Občanské fórum je zamýšleno jako okamžitá a prozatímní reprezentace kriticky smýšlející veřejnosti. Může s k němu spontánně přidat kdokoli, kdo se cítí být členem."

Pátek, 22. listopadu
Z vedení KSČ odstupuje Milouš Jakeš.

Neděle, 23. listopadu
Na Letenské pláni se schází na 800 tisíc lidí. Mohutnou manifestaci vysílá poprvé v přímém přenosu televize. Kardinál Tomášek slouží mši u příležitosti svatořečení Anežky České. V televizi poprvé vystupuje Václav Havel.

Denně se na mnoha místech Československa srocují mnohatisícové davy, aby vyjádřily podporu studentům a vůli po změně.

Václav Havel na vojenské přehlídce.
Foto: MAFA - Herbert Slavík

Co je nejdůležitější?
Stále více otevřených informací zveřejňují noviny. Včetně názorů lidí. Co je pro vás v tuto chvíli nejdůležitější, ptala se Mladá fronta 22. listopadu.

Zdeněk Svěrák, herec a scénárista
Aby si nikdo nemyslel, že herce a divadelníky k jejich akcím někdo naváděl. Já jsem se zúčastnil shromáždění studentů na Albertově. Když se potom průvod pohnul, musel jsem spěchat do divadla. Takže jsem opustil veselé a vtipné lidi. I když nerad. Později jsem se s některými z nich setkal znovu. Už nebyli veselí. Vyprávěli, co se odehrálo na Národní třídě.

Michal Jánský, student
V tuto chvíli mě zajímá jedna jediná věc. A to, kdy nám někdo řekne, kdo je odpovědný za zásah na účastníky průvodu v Praze 17. listopadu a jak bude potrestán.

Jana Šimáčková, prodavačka
Abychom konečně začali myslet, ale hlavně jednat, jako to dělají zřejmě rozumnější sousedé, třeba v Bulharsku nebo v NDR. A úplně soukromě a sama pro sebe - i když to přeju nám všem taky - klid. Klid jak na práci, tak na život. Já už se na ty nervózní obličeje nemůžu dívat...

Miroslav Kolář, dělník knihař
Abychom měli co jíst a pít. A potom taky to, aby se skutečně snížily daně mladým lidem, jako to bylo slíbeno.

Adolf Branald, spisovatel
Řekl bych, že nejdůležitější je starost a obava o to, aby nadšení a vzplanutí pro demokracii lidem vydrželo.

Monika Pajerová a Martin Mejstřík ve studentském výboru v listopadu 1989.
Foto: ČTK

(20. listopad 1989) Zahájení studentské stávky

Studentští vůdci
V pondělí 20. listopadu vyhlásili stávku studenti vysokých škol. V divadle DISK se sešel studentský stávkový výbor, který se přihlásil k programu OF. Studenti vydávali provolání k dělníků a rolníkům Československa, ve kterém vysvětlovali důvody stávky.

Mnozí studenti, kteří působili ve stávkovém výboru, se staly známými osobnostmi veřejného života. Byl mezi nimi nynější senátor Martin Mejstřík nebo šéf nadace Člověk v tísni Šimon Pánek (na fotce vlevo) nebo režisér Igor Chaun. Tisková mluvčí výboru Monika Pajerová (viz foto) později působila jako kulturní atašé ve Francii a spoluzaložila několik nepříliš úspěšných stran (Naděje, Ano - sdružení pro Evropu).

"Já mám vlastně ten 17. listopad v hlavě jako asi nejdůležitější zážitek svého života a je fakt, že vždycky potom, když jsem tak trochu ztrácela naději nebo měla pocit, že věci nejdou tak, jak jsme si tehdy společně představovali, tak se k tomu sedmnáctému vracím. A nakonec si vždycky říkám, že to hlavní, co jsme chtěli, to se nám svým způsobem podařilo," řekla Monika Pajerová v roce 1999 v debatě České televize.

Monika Pajerová bude v úterý 15. listopadu v 15:00 hostem on-line rozhovoru iDNES.

Sametová revoluce, demonstrace v den generální stávky na Národní třídě v Praze.
Foto: ČTK

(27. listopad) Generální stávka
Do vyhlášené generální stávky se zapojily miliony lidí v celé zemi. V mnoha městech se shromažďovali v ulicích a na náměstích. Pražská manifestace vyvrcholila na Václavském náměstí.

V 16 hodin promluvil z balkónu Svobodného slova na Václavském náměstí za OF Jiří Kantůrek, psala na druhý den Mladá Fronta. "Občanské fórum vzniklo ze dne na den, nemáme sekretariát, funkcionáře, aparát. Děláme chyby - ale nestydíme se za ně," provolal Kantůrek a dav odpovídal. "Nevadí!"

Pak si vzal slovo tajemník Československé strany socialistické Jan Škoda. "Řadu požadavků se již podařilo splnit. Teď je potřeba připravit půdu pro širší dialog. (...) Dělejme vše, abychom mohli překročit rok 2000 jako svobodný, demokratický, vyspělý, silný stát!" A co na to dav? "To chceme!"

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...