Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) | foto: Michal Šula, MAFRA

Chovanec zveřejnil fotomontáž sebe s nahou ženou, obrátil se na policii

  • 354
Ministr vnitra Milan Chovanec v pondělí na Twitteru zveřejnil fotomontáž, na níž je zachycen s nahou ženou. Místopředseda ČSSD tvrdí, že si snímek už v létě objednali „pracovníci jistého vydavatelství“ s cílem ho kompromitovat. Kvůli kauze, o které informoval i premiéra Bohuslava Sobotku, se obrátil na policii.

Chovanec už dopoledne na Twitteru naznačil, že může jít o útok z okruhu vládního hnutí ANO, jehož předseda a vicepremiér Andrej Babiš je přes skupinu Agrofert majitelem mediální společnosti MAFRA (do ní patří i server iDNES.cz).

„Pracovníci mediálního domu se zájmy v politice si měli v zahraničí zadat výrobu kompro fotomontáže konkurenčního politika. Nevěříte? Ale ANO..,“ uvedl Chovanec. Později odmítl potvrdit, že jde o narážku na koaliční hnutí ANO a vydavatelství MAFRA.

05.října 2015 v 13:53, příspěvek archivován: 05.října 2015 v 14:48

4. Veškeré získané info předávám v rámci trestního oznámení policii. Pro fajnšmekry zveřejňuji fotomontáž. Nic moc.. pic.twitter.com/xN2ewjPTo7

Odpoledne zveřejnil fotomontáž a další informace. „V létě jsem obdržel info, že pracovníci jistého vydavatelství chtějí zadat moji fotomontáž z plzeňského klubu. Prý, abych se rozpovídal... Před pár týdny jsem dostal info, že fotomontáž je doručena objednateli. Obrátil jsem se tedy na tajné služby,“ uvedl na sociální síti Chovanec.

V pondělí ho podle jeho vyjádření navštívili dva bulvární novináři a přinesli fotomontáž. Veškeré získané informace ministr předal v rámci trestního oznámení policii. „Pro fajnšmekry zveřejňuji fotomontáž. Nic moc..,“ komentoval kvalitu fotografie.

05.října 2015 v 14:42, příspěvek archivován: 05.října 2015 v 14:56

Tak jsme dohledali originál. Ani to netrvalo dlouho :) pic.twitter.com/J9rUIZ6LdL

Babiš k případu uvedl, že ministrovo nařčení odmítá a věc připisuje „Chovancově PR“. Ministr financí se pondělního zasedání kabinetu neúčastnil, protože je v zahraničí.

MAFRA obvinění odmítá, počká na výsledky policie

Společnost MAFRA odmítla, že by fotomontáž ministra Chovance vyráběla. „Do redakce Expres.cz přišla fotografie, na které je pan Milan Chovanec a nahá dívka. Podle standardních novinářských pravidel se dva redaktoři Expres.cz obratem 1. října objednali k panu ministrovi a dnes ráno fotografii vzali a v 8:15 ho navštívili v kanceláři na ministerstvu vnitra, aby se k dané fotografii vyjádřil, zda jde o montáž či o ní něco ví,“ uvedla v pondělí mluvčí společnosti Silvie Škábová.

„Pan ministr redaktorům prozradil, že ví, o co se jedná, a že se ho někdo touto cestou snaží očernit, a že již informoval bezpečnostní složky. Inkriminovanou fotografii redaktorům zpět nevrátil a oznámil, že se obrátí na Policii ČR,“ dodala s tím, že postoj Chovance je velmi zvláštní. „Na standardní dotaz reaguje nepodloženým obviněním, jehož absurditu jistě dokáže policejní vyšetřování. Všichni si na jeho výsledky rádi počkáme,“ dodala Škábová.

Jan Křeček z katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy upozornil, že čím více pozornosti média a veřejnost věnují podobným fotkám, tím méně jí zbude na samotnou podstatu politické komunikace, tedy na zprávy a debaty o hodnotách a řešení problémů. V této chvíli se podle něj nedá přesně říct, co je v pozadí kauzy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video