Jindřich Forejt | foto: Michal Šula, MAFRA

Forejt končí i na ministerstvu zahraničí. Post ve Vatikánu je v nedohlednu

  • 209
Bývalý ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt v pondělí skončí na ministerstvu zahraničí. Sám podal žádost o ukončení služebního poměru, uvedl resort. Již před tím podle médií vrátil bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, bez níž se nemůže stát velvyslancem Česka ve Vatikánu.

Forejt na Pražském hradě skončil začátkem prosince ze zdravotních a osobních důvodů (více čtěte zde). Nadále zůstal pouze v Černínském paláci, kde nyní končí také.

Jeho služební neplacené volno trvá od konce června 2015, kdy se stal kvůli budoucí kariéře v diplomatických službách formálně zaměstnancem úřadu, až do ukončení služebního poměru 2. ledna 2017. „Tímto dnem přestane být Jindřich Forejt zaměstnancem MZV, nebude tedy veden ani v evidenci zaměstnanců tohoto úřadu,“ uvedlo v neděli ministerstvo.

Začátkem prosince média upozornila na existenci kompromitujícího videa, na kterém je údajně Forejt zachycen při užívání drog. Autentičnost záběrů se nepodařilo ověřit. Média také jeho výpověď spojují s řevnivostí mezi Forejtem a kancléřem Vratislavem Mynářem nebo Zemanovým poradcem Martinem Nejedlým.

Velvyslanec musí mít prověrku na stupeň tajné

Prezident Miloš Zeman v minulosti otevřeně hovořil o tom, že se Forejt má v budoucnu stát velvyslancem ve Vatikánu. Na tento post schválila hradního ceremoniáře vláda už za éry prezidenta Václava Klause. Zeman jej představil jako budoucího velvyslance i loni v dubnu při audienci u papeže Františka.

Nyní se však zdá, že z celého plánu sešlo. Podmínkou pro práci velvyslance sice není zaměstnání na ministerstvu zahraničí, nutností je však bezpečnostní prověrka. A tu Forejt podle informací serveru Týden.cz v prosinci sám vrátil.

„Jedinou nepřekonatelnou podmínkou pro to, aby někdo mohl vést úřad velvyslanectví v zahraničí je prověrka na stupeň tajné, v některých případech přísně tajné,“ řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Nového velvyslance či velvyslankyni navrhuje prezidentovi vláda. Pokud jej prezident schválí, kontrasignuje jmenovací dekret ještě premiér. Nakonec musí s velvyslancem souhlasit také hostitelská země.

Zeman chtěl Forejta za velvyslance i po jeho rezignaci na místo hradního protokoláře:

7. prosince 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue