Brněnské centrum Fondu ohrožených dětí Klokánek

Brněnské centrum Fondu ohrožených dětí Klokánek | foto: MF DNES

O osudu Klokánků se rozhodne v sobotu, mohou vzniknout samostatné spolky

  • 9
Členové Fondu ohrožených dětí v sobotu rozhodnou o budoucnosti Klokánků. Těmto zařízením pro děti v tísni hrozí kvůli dluhům fondu zrušení. Podle nového návrhu z nich mohou vzniknout pobočné spolky, které by samy žádaly o dotace a řešily dlužné částky. Vyplývá to z návrhu, který ve středu projednali zástupci dotčených stran.

Fond ohrožených dětí (FOD) dluží na sociálních odvodech za 600 zaměstnanců přes 20 milionů korun, desítky milionů pak za provoz a na výplatách. Podle návrhu by se pobočky FOD a pět jeho azylových domů mohly přeměnit na pobočné spolky. Ty by se snažily zajistit si peníze na svůj provoz a kraje by žádaly o dotace.

V azylových domech by se měla provést kontrola nákladů. Provozovat by měly jen takový počet lůžek, na který dostávají dotace. Budova Klokánku v Prostějově by se měla nabídnout městu, které by v ní mohlo mít byty. Zvažuje se také prodej kroměřížského Klokánku.

Fond nyní provozuje 24 Klokánků a pět azylových domů. Kvůli dluhům mu hrozí exekuce, která je nyní pozastavena. Předsedkyně FOD Marie Vodičková si v minulosti opakovaně stěžovala na nedostatek financí a malé příspěvky od státu. Žádala pro Klokánky o mimořádné dotace a výjimky. Ministerstvo práce to zamítlo, podle něj fond dlouhodobě špatně hospodařil.

Kdyby se nic nezměnilo, Klokánky zaniknou, říká poslankyně

Jednání se účastnili zástupci ministerstev práce, spravedlnosti a financí a České správy sociálního zabezpečení se zástupkyněmi FOD a poslankyněmi, sdělila poslankyně Radka Maxová (ANO). „Zevnitř Klokánků se začínají ozývat hlasy, které vědí, že pokud nedojde k vnitřní změně fungování, tak stav je neudržitelný,“ uvedla Maxová.

Pokud by se podle Maxové změny neprovedly, hrozí Klokánkům a dalším zařízením fondu zánik. Předložené návrhy resorty práce, financí a spravedlnosti i sociální správa podporují, uvedla poslankyně.

„Cítíme podporu. Chceme zachránit Klokánky, o nic jiného nám nejde. Nechceme vyvolávat žádné krize a kontroverze, jde nám o děti,“ řekla tajemnice kontrolní komise FOD Květa Hrubešová.

O záměrech a úpravě stanov rozhodne v sobotu členské shromáždění fondu, které se bude konat v Praze. Zatím se k účasti na něm přihlásila stovka lidí. Zástupkyně fondu nedokázaly říct, jakou mají opatření podporu. Podle nich se může objevit i nový návrh.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video