Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Česku se chystá fond pro odškodnění za komplikace při očkování

  • 93
Rodiče dětí, které mají závažnou reakci na očkovací vakcínu, budou mít zřejmě větší šanci získat od státu finanční odškodnění. Chystá se totiž speciální fond, ze kterého by se náhrada vyplácela.

"Počítám, že by mohl fond vzniknout do několika měsíců. Nyní řešíme legislativní otázky vzniku fondu," řekl Roman Chlíbek  vědecký sekretář České vakcinologické  společnosti.

Úvahy o zřízení fondu, na jehož možný vznik upozornil Český rozhlas, souvisí s tím, že v Česku je některé očkování povinné. Navíc rodičům, kteří své děti očkovat nenechají, hrozí pokuty. Právě proto se uvažuje o fondu, ze kterého by stát platit případné odškodnění za zdravotní komplikace. K nim u většiny dětí nedochází, přesto je nelze nikdy zcela vyloučit.

Povinné očkování

V současné době mohou rodiče, jejichž dětí závažné komplikace mají, žádat o odškodnění pediatra, jež látku podal. Sám Chlíbek si ale nevzpomněl na případ, kdy by rodiče nějakou náhradu dostali. "Výši případného odškodnění nelze obecně určit, záleželo by na stavu poškození  a dalších okolnostech," dodal.

Podle některých lékařů a kritiků očkování může vakcína způsobit například alergii nebo hyperaktivitu. Podle většiny lékařů a stoupenců očkování hlinité soli ve vakcínách nezpůsobují závažné nebo dlouhotrvající reakce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video