Foldynu nedokázalo vedení ČSSD těsně vyloučit ze strany

  • 421
Vedení ČSSD neuspělo ve snaze vyloučit poslance Jaroslava Foldynu ze strany. Pro nebyl potřebný nadpoloviční počet členů předsednictva. Foldyna nedávno řekl, že by podporoval vládu Andreje Babiše, i kdyby z ní ČSSD odešla. Vyloučení unikl i šéf ústecké krajské organizace Miroslav Andrt. Jím vedená stranická buňka před měsícem vyzvala Hamáčka k rezignaci.

„Hlasování dopadlo tak, že nezískalo těsně potřebný počet hlasů. Z mého pohledu je to ale velmi silné varování sociální demokracie vůči těm, kteří se snaží řešit vnitrostranické spory na veřejnosti,“ komentoval svůj nezdar při snaze vyloučit Foldynu a Andrta šéf strany Jan Hamáček.

Pro vyloučení Foldyny bylo 29 členů předsednictva, v případě Andrta hlasovalo pro jeho vyloučení 27 lidí. Předsednictvo strany má 60 členů, takže výsledek hlasování byl skutečně velmi těsný.

ČSSD udělala čistku v Ostravě a vrací se jí Kajnar, má být i lídr do voleb

„Budu říkat dál, co říkám, protože si myslím, že třicet let v sociální demokracii mi na to dává právo. Já jsem stranu nepřivedl ke třem procentům. Zůstal jsem mezi lidmi, kteří chodí do práce. A kolegové, kteří nevědí, kudy se leze do fabriky, mluví o obyčejných lidech a jedou se jednou vyspat do nějakého sídliště nebo mluví o zahraniční politice a v zásadě jsou to stále asistenti bývalých poslanců, před těmi nemám důvod se obhajovat,“ uvedl pro iDNES.cz poslanec ČSSD Foldyna v narážce na místopředsedkyni strany, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou a ministra zahraničí, rovněž místopředsedu Tomáše Petříčka.

Maláčová se tento týden vydala do jedné z takzvaných vyloučených lokalit, do Předlic v Ústí nad Labem, aby na vlastní oči viděla, jak tam žijí Romové. Ministr Petříček byl dříve asistentem bývalého europoslance za ČSSD Miroslava Pocheho.

Foldynu si pozvalo vedení ČSSD v pátek na kobereček, na jednání předsednictva. „Jestli mě vyloučí, tak mě vyloučí. Asi budu nezařazený, jak se tomu teď říká,“ řekl iDNES.cz ještě před jednáním poslanec, který se s vedením strany stále více rozchází a vůči některým svým kolegům si navíc vůbec nebere servítky. „Chovají se jako neomarxistická pakáž,“ řekl nedávno v rozhovoru pro MF DNES.

U vedení své sociální demokracie si to „polepil“, když prohlásil, že je připraven podporovat vládu Andreje Babiše, i kdyby z ní sociální demokracie odešla. A pak když navíc tvrdil, že budou někteří sociální demokraté chtít hlasovat ve Sněmovně tajně o tom, zda podpoří poslanci ústavní stížnost na prezidenta Zemana.

„Pro mě je základem společnosti rodina. To, co nás ohrožuje, není vymírání Afriky. Vymírá Evropa. Abychom nevymírali, musíme se snažit vytvářet podmínky pro lidi, kteří společnosti něco přinášejí. Pro rodinu lidí, kteří chodí do práce, aby mohli mít děti. To je velký rozdíl oproti tomu, co v současné době dělá sociální demokracie. Národní identita a vlastenectví to jsou také dnes zakázaná slova v sociální demokracii,“ řekl iDNES.cz Foldyna. 

Od svých stranických kolegů už nyní nečeká nic. „My se natolik rozcházíme v pohledech na tradiční politiku sociální demokracie, že už od kolegů nečekám nic. Budu říkat jen to, co jsem říkal v devadesátých letech, když jsme šli do Strakovky hlavním vchodem a byl předsedou Zeman. Nevidím v této chvíli východisko, když se podívám, co v té straně zbylo,“ uvedl poslanec.

Foldyna teď má názorově blíže k novému hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího a k hnutí SPD, které založil Tomio Okamura. „Shodujeme se v řadě věcí jak s Václavem Klausem mladším, tak s SPD, které se týkají lidí, tak v politických záležitostech, které se týkají suverenity.“ prohlásil.

Zastal se ho na Twitteru bývalý ministr kultury Antonín Staněk. „Vylučování členů za jiné názory je cesta do pekel. Nečekal jsem, že svoboda myšlení bude vadit straně, která bývala kdysi lidovou a demokratickou. Když chybí argumenty, nastupuje tupá síla. Je-li J. Foldyna vyloučen za to, že říká, co si myslí běžní lidé, pak to nekončí,“ napsal na Twitteru Staněk.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue