Fischer ubírá vládě na důvěryhodnosti, řekl exprezident Klaus

  • 51
Dosadit na post ministra financí Jana Fischera ohrožuje důvěryhodnost úřednické vlády, řekl v úterý exprezident Václav Klaus. I když podle něj měla vláda dobře našlápnuto, Fischer ji znehodnotil. Bývalá hlava státu se rovněž opřela do Evropské unie, která chce prověřit politickou situaci v Česku.

"Jak Jan Fischer ohrožuje ve smyslu hlasování ve Sněmovně, o tom nemám sebemenší představu a informaci. Já myslím, že on ji ohrožuje v důvěryhodnosti lidí," řekla bývalá hlava státu při otevírání haly v Orli na Chrudimsku.

Fischer čelí pochybnostem o původu peněz na svoji prezidentskou kampaň. Na jeho účet totiž přišlo několik milionů korun krátce před zveřejněním informace, že jako poslední ministr doplní Rusnokův kabinet.

Rusnokova vláda měla podle Klause jinak "dobře našlápnuto", ale poslední, Fischerovo, jméno, ji podle jeho názoru znehodnotilo.

Fischera shodou okolností v úterý okomentoval i současný prezident Miloš Zeman. Podle něj by měl být ministr financí co nejvíce transparentní v otázce původu peněz, díky nimž uhradil dluhy z neúspěšné prezidentské kampaně.

"Sám se domnívám, že není důvod cokoli utajovat a že je užitečné být maximálně transparentní," řekl novinářům na pracovní cestě v Červeném Kostelci Zeman. Fischer se stal nejkontroverznější postavou úřednické vlády poté, co na jeho účet začátkem července přišlo několik darů v řádu milionů korun (více zde).

Ať nám EU nekecá do politiky

Bývalý prezident se vyjádřil i k návrhu dvou europoslanců, kteří žádají Evropskou komisi, aby rychle prověřila současnou situaci v České republice. Obávají se, že postupy v České politice odporují unijním hodnotám. "Ať nám do toho Evropská unie opravdu nekecá. Je toho skutečně moc a tohle už přesahuje všechny možné i nemožné meze," reagoval Klaus.

Podle Klause Zeman jmenováním úřednické vlády nezneužil své pravomoce ani neporušil českou ústavu. "Pokud se nemýlím , tak ten tlak nebyl vyvolán prezidentem Zemanem, ale byl vyvolán skupinou lidí policie, prokuratury, soudu a tak dále," řekl. "Já myslím, že Zeman je v tomto ohledu spíše pasivní hráč a reaguje na situaci, která vznikla."

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video