Martin Pecina (bývalý ministr vnitra) "Důvodů je jistě mnoho, já bych chtěl

Martin Pecina (bývalý ministr vnitra) "Důvodů je jistě mnoho, já bych chtěl poukázat na Zemanův vliv na ekonomiku, vliv na podnikatelské prostředí, vliv na český export." | foto: Radek Miča, MAFRA

Fischer si oťukává budoucí ministry, o jejich obsazení rozhodne příští týden

  • 51
Odpověď na to, zda navržení kandidáti na ministry opravdu obsadí vysoké funkce, zatím dosavadní schůzky s premiérem Janem Fischerem nepřinesly. Během debaty s Martinem Pecinou, Martinem Bartákem a Martou Smolíkovou si Fischer zjišťoval jejich představy a priority. Definitivně o jejich obsazení rozhodne příští týden.

Jako první dnes přišel na řadu bývalý člen ČSSD Martin Pecina, který vede Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Do úřednické vlády s ním opozice počítá coby s ministrem vnitra. Sám Pecina počítá s návratem na antimonopolní úřad, jakmile případné vládní angažmá skončí.

"Počítám s tím, že si v úřadu budu vybírat dovolenou a pak neplacené volno," řekl MF DNES Martin Pecina, adept sociálních demokratů na ministerstvo vnitra.

Počítá i s tím, že se během jeho ministrování budou řešit také kauzy související s antimonopolním úřadem. "V tom případě nechám rozhodnutí na svých náměstcích." S Fischerem se bavil především o chodu úřadu, ale místo ministra mu prý ještě designovaný premiér neslíbil. Rozhodne se příští týden.

Pecina také řekl, že v případě svého jmenování ministrem nechystá žádné výrazné personální změny mezi ministerskými úředníky. "Ode mě rozhodně nečekejte, že bych přišel a chtěl dramaticky měnit náměstky nebo dramaticky měnit strukturu ministerstva, to určitě ne," řekl.

Barták s Fischerem mluvil i o misích vojáků

Pak se Fischer sešel s Martinem Bartákem. Mluvili o tom, co ministerstvo obrany čeká v rámci EU a NATO, a dotkli se i přípravy zahraničních misí armády na rok 2010. "Hovořili jsme o tom, jak by měla vypadat kontinuita resortu, hlavní činnosti a úkoly," doplnil podle ČTK kandidát na ministra obrany.

V odborném duchu, jak se na rodící se úřednickou vládu "sluší", proběhla také schůzka s Martou Smolíkovou, kterou Strana zelených navrhla na ministryni kultury.

Ani ona přímou nabídku od Fischera zatím nedostala. Novinářům sdělila, že spolu mluvili především o tom, že je třeba změnit vnímání resortu jako ztrátového úřadu; naopak může do státního rozpočtu přispívat. Nejdůležitější otázkou, o které spolu jednali, bylo podle Smolíkové obhájení rozpočtu ministerstva.

Smolíková má papírově o něco složitější pozici než Barták - na ministerstvo kultury jsou totiž hned dva adepti. ODS neformálně navrhla ředitele Národního technického muzea Horymíra Kubíčka. - čtěte Fischer má po dvou kandidátech na školství a kulturu

Vondra: Premiér chtěl znát můj názor. A sice, Mora je profesionál

Podobné dilema pro Fischera představuje resort pro evropské záležitosti, na jehož vedení aspirují Štefan Füle, navržený socialisty, a Marek Mora, který dosud zastával funkci náměstka vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry.

Kdo nakonec funkci obsadí, nechtěl Vondra po dnešním jednání s Fischerem prozradit. Nicméně naznačil, že se jej premiér zeptal na názor - a vicepremiér poradil.

"Marek Mora je vynikající profesionál, který tu problematiku ovládá, on v Bruselu léta působil a já sám si nemůžu jeho služeb vynachválit," myslí si Vondra. 

Schůzky s Fischerem se kromě něj účastnil i Mora a náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Füle: O jiných kandidátech nevím

Štefan Füle se podle ČTK s Fischerem setkal po Vondrovi. Novinářům sdělil, že neví o tom, že by byli nějací další kandidáti na post ministra pro evropské záležitosti. Zároveň ale konstatoval, že mu designovaný premiér zatím funkci nenabídl a o personálním složení vlády rozhodne příští týden.

Füle dále uvedl, že s Fischerem jednal zejména o tom, jak dokončit české předsednictví Evropské unii. V názorech na to se prý s designovaným premiérem shodovali.

O dokončení předsednictví se Fischer bavil i s odstupujícím ministrem Vondrou. Podle něj je v silách České republiky předsednictví zvládnout se ctí.

K tomu by mimochodem mohl přispět i sám, nové vládě je prý v otázkách předsednictví připraven pomoci - pokud o to bude požádán. "Já jsem zodpovědný člověk a řekl jsem, že jsem samozřejmě svou zkušeností a radami plně k dispozici," uvedl Vondra.

KDO BY MOHL BÝT MINISTREM

Přehled adeptů na ministerské posty ve Fischerově vládě

, , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue