Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Za Kalouska na ministerstvu fungovala protekce i šikana, tvrdí Fischer

  • 510
V době, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek, v resortu kvetla šikana, kterou nikdo neřešil. Určití zaměstnanci naopak jezdili na měsíční služební cesty, které se však nikdy neuskutečnily. To jsou závěry interní prověrky na ministerstvu financí v čele s Janem Fischerem, který Kalouska ostře kritizuje.

Podle tiskového mluvčího ministerstva financí Ondřeje Šrámka vnitřní prověrka ukazuje, že kabinet bývalého ministra Miroslava Kalouska fungoval v rozporu s pracovněprávními zákony. Kabinet údajně u některých zaměstnanců kryl jejich absenci v práci; vypisoval jim i měsíční služební cesty, které byly ryze fiktivní.

Na druhé straně Kalouskův kabinet prý neřešil šikanu na pracovišti, a to ani když na ni byl upozorněn. "Jsem naprosto přesvědčen, že Miroslav Kalousek o tomto systému musel vědět, otázkou zůstává, proč resort záměrně takto vedl," uvedl v tiskovém prohlášení ministr financí Jan Fischer.

Fischer dále uvedl, že dosud neviděl resort, který by byl tak netransparentní jako právě ministerstvo financí za Kalouska. Podle Šrámka prověrka ukázala systémové chyby v řízení ministerstva i osobní pochybení vedoucích úředníků, zejména personálního útvaru. Fischer proto zvažuje personální obměny.

Kalousek: Fischer se definitivně zesměšnil

"Jan Fischer se definitivně zesměšnil. Doufám, že to v historii dehonestačních pokusů bude pouze jeden jediný případ, kdy člen vlády obviní svého předchůdce, že nekontroloval pracovní docházku," reagoval na Fischerova obvinění Kalousek. 

"Já sám jsem docházku nikdy nekontroloval, to není náplní práce ministra. Naopak jsem velmi náročně kontroloval pracovní výsledky. Odmítám, že bych kohokoli šikanoval. Toto prohlášení zcela koresponduje s předvolebním časem a morálním profilem pana Fischera," řekl iDNES.cz Kalousek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue