Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (vlevo) a premiér v demisi Andrej...

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (vlevo) a premiér v demisi Andrej Babiš vystoupili 24. května 2018 v Praze na tiskové konferenci po jednání s vedením nemocnic a zdravotních pojišťoven k nedostatku zaměstnanců ve zdravotnictví a k jejich odměňování. | foto: Petr Topič, MAFRA

ČSSD chce řešit zdravotnictví? Pokus o vtip, nebo drzost, řekl Babiš

  • 165
Špičky ČSSD na koaličním jednání s hnutím ANO řešily situaci ve zdravotnictví. „Nechceme, aby se prodlužovaly čekací lhůty na vyšetření, aby lékaři a sestry pracovali přetížení,“ řekl šéf ČSSD Jan Hamáček. Premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše naštval. „Téma zdravotnictví považuji ze strany ČSSD buď za pokus o vtip, nebo dokonce za drzost,“ řekl Babiš.

Ještě když byl ještě ministrem financí a zdravotnictví řídil tehdejší ministr za ČSSD Svatopluk Němeček, napsal Babiš spolu se svým tehdejším poradcem, dnes ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem, Němečkovi celkem 26 dopisů, co má jako ministr zdravotnictví dělat

Podle sociálních demokratů je nyní kvůli podfinancování ohrožena kvalita péče. „Chceme od pana ministra slyšet, jak tu situaci bude řešit,“ řekl ještě před koaličním jednáním Hamáček.

Do zdravotnictví má jít příští rok o 26 miliard korun víc

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí představilo úhradovou vyhlášku pro rok 2020 a odeslalo ji Legislativní radě vlády. Schvalovat ji bude vláda. Do zdravotnictví má příští rok ze zdravotního pojištění plynout 346 miliard korun. Je to zhruba o 26 miliard korun víc než letos. Odboráři a další organizace zdravotníků a pacientů ale požadují přidání 45 miliard. Peníze na navýšení by vzali  z rezerv zdravotních pojišťoven.

Bývalá náměstkyně na ministerstvu zdravotnictví a expertka ČSSD pro oblast zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová řekla, že debata by se měla týkat především základního fondu zdravotních pojišťoven, na kterém je 22 miliard Kč. Z této sumy by podle ČSSD co nejvíce mělo jít na péči pro pacienty.

Ministra Vojtěcha mrzí, že ČSSD přebírá rétoriku odborářů o krizi zdravotnictví. „Peníze použijme a rezervy rozpouštějme postupně, nikoliv razantně polovinu rezerv. To je neakceptovatelné,“ uvedl po tříhodinovém koaličním jednání.

Podle něj je možné debatovat o použití několika miliard korun. „O jednotkáeh miliard nad rámec úhradové vyhlášky jsme schopni hovořit,“ řekl Vojtěch. O tom, kolik miliard by mohlo příští rok do zdravotnictví ještě přitéct, bude koalice dál jednat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video