Režisér Filip Renč při natáčení televizního filmu Let bez psa (březen 2011)

Režisér Filip Renč při natáčení televizního filmu Let bez psa (březen 2011) | foto: Jan Karásek, MAFRA

Renč si ve filmu vymyslel existující firmu, ČT jí zaplatí milionové odškodné

  • 312
Česká televize použila ve filmu Krutá nevěra jméno brněnské firmy na výrobu armádních svítilen a zaměřovačů Armypol bez jejího vědomí. Teď musí zaplatit milion korun odškodného a k tomu zhruba 200 tisíc korun soudních nákladů, informoval o tom server Aktuálně.cz.

Spor má na svědomí režisér Filip Renč. Ve scénáři přejmenoval a změnil název firmy i obor jejího podnikání. Jméno pak spojil s korupcí při armádních zakázkách. To, že stejnojmenná značka už existuje, si však nezjistil. Aby toho nebylo málo fiktivní firma obchoduje stejně jako ta reálná s vojenským materiálem. Film byl navíc podle jeho autorů natočen na základě skutečných událostí. 

„Je to blbá shoda okolností. Ten název jsem vymyslel, aby to evokovalo armádu a třeba Omnipol. Šlo mi o zvuk toho jména, je náhoda, že z toho má televize problémy,“ říká sám Renč. 

Zda stejnojmenná firma opravdu neexistuje, si měla podle režiséra navíc ohlídat sama televize. „Když někomu vymyslím jméno, při schvalovacích procesech musí někdo říct: Takto se to jmenovat nemůže. To režisér neuhlídá,“ říká na svou obranu.

ČT porušila podle Rady vysílací zákon. Reportáž ve Zprávičkách byla zavádějící

Česká televize se zatím ke sporu nevyjádřila. „Počkáme, až dostaneme rozsudek,“ uvedla mluvčí Karolína Blinková. Renče však dosud neoslovila a podle jeho slov nechce, aby se na úhradě případné škody podílel. 

Milionové odškodnění odsouhlasil Městský soud v Praze už loni. Česká televize se proti verdiktu odvolala. Vrchní soud v Praze ji však povinnost odškodné zaplatit ve středu potvrdil. 

„Film byl prezentován jako příběh na základě skutečných událostí, filmová společnost i žalobce mají stejný předmět podnikání. Prvoinstanční soud tedy dospěl ke správnému závěru, že k neoprávněnému zásahu do pověsti žalobce došlo,“ konstatoval předseda senátu Vrchního soudu v Praze Jiří Čurda. 

Zmíněný film přestala vysílat Česká televize už před pěti lety. Stáhla ho i z internetového archivu. Přesto jej viděly dva miliony lidí. Mimo to je stále k dispozici na stahovacích serverech a na YouTube ho zhlédlo 5 500 diváků. 

Je možné, že se film v budoucnu vrátí zpátky také na televizní obrazovky. Ale už bez jména Armypol. „Tu firmu jsme přejmenovali a film předabovali, aby se dal vysílat,“ uvedl Renč.

Úpravy potvrdila i mluvčí Blinková. „Snímek jsme upravili pro potřeby vysílání, v nejbližších vysílacích plánech ale není,“ sdělila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video