Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Spor o omluvu za článek. Podle právníka už nejde jen o osobu Peroutky

Ministerstvo financí tvrdí, že výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi nebyly nesprávným úředním postupem, a že tedy nevznikl nárok na odškodnění od státu. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová má opačný názor a trvá na zveřejnění omluvy na webových stránkách ministerstva i Hradu. Ke sporu se soud vrátil v pondělí, rozhodne za týden.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P66e39t28r 75K44o80r22b72e31l

8. 10. 2019 16:48

Další díl seriálu, který bychom nemuseli sledovat, pokud by byl Zeman chlap.

2 1
možnosti

P91e86t64r 15F92i14a78l37a

8. 10. 2019 13:58

Zeman se zmýlil, to se může stát, ale měl svůj omyl přiznat a omluvit se. Už by mu mělo dojít, že v jeho věku může i výborná paměť zklamat, a netrvat ješitně na svém!Rv

Tím že to neudělal, zpopularizoval Peroutku, kontroverzního novináře.

A nahrál jeho vnučce, která se hádá o čest jednoho dědy, ale na druhého dědu Richarda Bienerta, kolaboranta s Němci, vyznamenaného Svatováclavskou orlicí I. stupně se zlatým řetězem, odsouzeného po válce za kolaboraci, nějak zapomíná.Rv

3 1
možnosti

P16e53t62r 37K13o20r15b19e39l

8. 10. 2019 16:47

Zemanův výrok se týkal Bienerta?

0 0
možnosti

Takže z toho vyplývá, že prezident si může beztrestně kecat co chce a urážet koho chce. Jediná podmínka je, aby to nedělal vědomě, což se prokazuje dost těžko. No ale potom je třeba taky tak jeho projevy chápat. Jako projevy chovance uzavřeného oddělení psychiatrické léčebny. Ten si taky může beztrestně vykládat co chce a urážet koho chce.

8 3
možnosti

Paní Kaslová řekla, že je to krev její krve! Krev není voda, to je jasné!! Rv ;-)

0 0
možnosti

P69e35t21r 49F92i71a15l82a

8. 10. 2019 13:48

Krev její krve je i její děda Richard Bienert, který od nacistů obdržel Svatováclavskou orlici I. stupně se zlatým věncem, byl odsouzen za kolaboraci s Němci.

2 2
možnosti

Peroutka a koncentrák:

Svatá prostota nechala celou řadu diskutujících nedotčené fakty. Peroutka nebyl zavřen za svou činnost, ale byl internován jako jeden z cca 2000 tisíc českých osobností vybraných za "rukojmí". Objasní vám to historik profesor Rataj:

"Peroutka nedělal odboj. Kdybychom si jeho druhorepublikové a protektorátní články všechny prošli, tak v každém odrazuje Čechy od odboje či odporu a protestu zahraničního i domácího.

U části pracovníků gestapa měl Peroutka jako bývalý benešovec z první republiky nepochybně špatnou pověst. Příčina, proč se dostal do vězení, spočívá však zejména v tom, že nacisté ve své potlačovatelské politice jednali trochu jinak, než byly ostatní národy zvyklé. Nacisté posuzovali českou kolaborantskou reprezentaci protektorátu jako sbor náčelníků poraženého neárijského českého kmene, kteří za loajalitu svého kmene musí ručit. Proto Němci zavedli vazbu nejen za odpor, ale i preventivní internaci. Vytvořili kategorii rukojmích (Schutzhaft) nebo čestných rukojmích (Ehrenhäftling). A to bylo něco jiného než političtí vězni a odbojáři. Tito rukojmí měli na počátku války ve vězení trochu lepší podmínky. Byli umístěni do koncentračních táborů vedle politických vězňů určených k likvidaci. Rukojmí měli zpočátku zvláštní ubikace, relativně lepší zacházení nebo o něco větší příděly. Jejich vazba nepodléhala soudnímu přezkumu.

Čeští rukojmí byli vybráni gestapem velmi pečlivě, ale mechanicky. Do kategorie rukojmích spadala i reprezentace zbývajících povolených českých institucí a spolků a představitelé různých proudů a oblastí kulturního života. Každá instituce musela být mezi rukojmími zastoupena. Na seznamy rukojmích se dostali i někteří čeští fašisté, lidé ze Svazu pro spolupráci s Němci či čeští pronacističtí aktivisté.

zdroj : https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Selhal-Ferdinand-Peroutka-Profesor-Jan-Rataj-nastoluje-nova-fakta-o-muzi-ktery-otrasa-agendou-Milose-Zemana-375533

3 2
možnosti

Pokračování:

Příkladem užití uvedeného typu nacistické perzekuce byla odveta za studentské demonstrace 28. října – 17. listopadu 1939. Gestapo okamžitě zatklo devět českých studentských představitelů. Z nich osm se nepodílelo na demonstracích či dokonce někteří byli členy Českého svazu pro spolupráci s Němci či dalších oficiálních politických struktur protektorátu. Nicméně okupanti použili zastrašovacího prostředku a všechny nechali popravit bez soudního řízení na základě policejního rozhodnutí jako „podnáčelníky, kteří nezvládli svůj kmen“.

U příležitosti vypuknutí druhé světové války 1. září 1939 nacisté zahájili odstrašovací Akci Albrecht I. V jejím průběhu zatkli a zavlekli do koncentračních táborů asi 1400-2000 českých rukojmích podle připraveného seznamu, které umístili do koncentračních táborů. Mezi nimi byl i Ferdinand Peroutka, který zůstal internován po celou dobu okupace. Historik Jaroslav Werstadt, který na rozdíl od Peroutky kladl již v průběhu druhé republiky základy odboje, pobýval s Peroutkou v Buchenwaldu v jedné místnosti. Werstadt vzpomínal (a také to zveřejnil ve svých pamětech Vlastimil Klíma), že Peroutka vůbec nechtěl mluvit s ostatními vězni o nějaké pozitivní

perspektivě odboje, byl v hluboké depresi, „skleslý, zdrcený, nevěřící, propadal krajnímu pesimismu a neúčastnil se debat se spoluvězni“.

Takže koncetrák za články proti Němcům , ja si tu mnozí myslí, se jaksi nekonal.

2 1
možnosti

Hlavní myšlenka Zemanova projevu, kterou potvrdil i ten soud.

CO VEDE K TÉTO FASCINACI INTELEKTUÁLŮ NAPROSTO ZRŮDNÝM UČENÍM?

"Dovolte mi, abych i já se ve svém příspěvku na toto téma zaměřil, ale přesto mi dovolte několik retrospektivních poznámek. My se všichni shodneme v odsouzení holokaustu. Všichni se shodneme v tom, že nesmíme připustit jeho opakování, ale obávám se, že se příliš neponořujeme do hlubinných příčin vzniku holokaustu a někdy tyto příčiny zplošťujeme.

Dovolte mi, abych uvedl tři drobné příklady. Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Tentýž novinář po Mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“ Můj milovaný Winston Churchill v lednu 1939 napsal Adolfu Hitlerovi: „Kdyby můj národ postihla velká katastrofa, přál bych si, aby v jeho čele stál muž s vaší silnou vůlí.“ A konečně nositel Nobelovy ceny Knut Hamsun, možná, že jste četli jeho Viktorii nebo Hlad, napsal v květnu 1945 nekrolog na Adolfa Hitlera.

Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením? Co vede k tomu, že se z doktora Jekylla stává mistr Hyde? Je to snaha překonat vlastní frustraci vytěsněním té menšiny, ať jakékoli, ze společnosti a v tomto smyslu holokaust začíná první lavičkou v parku, na kterou si nesmí sednout žid. A plynová komora je teprve dovršením, nikoli začátkem tohoto holokaustu. A my se musíme ptát, zda je možná dokonce ještě ve větších rozměrech recidiva, která tentokrát nezahrne šest milionů židů, ale zahrne příslušníky celé řady vyznání, ateisty a dokonce i muslimy. Právě proto bych chtěl uvítat, že se umírněné arabské země nedávno připojily k válce proti Islámskému státu. A tento Islámský stát, často podceňovaný, má obdobnou povahu, jako mělo nacistické Německo počátkem 30. let."

1 1
možnosti

Se Zemanovi divím, že se v přiměřeně krátké době neomluvil. Každý se může zmýlit. Ale obecně, pro mě, tu kauzu hodnotím kladně. Konečně jsem si něco od Peroutky přečetl a něco si přečetl i o Peroutkovi. A vyšlo mě, že být laureátem ceny F. Peroutky, nijak zvlášť hrdý bych na to nebyl.

3 3
možnosti
Foto

J52a47n 72C30i89b83u83l27k11a

7. 10. 2019 18:43

A ví se vůbec ještě, v jakém kontextu to použil? Nechtěl náhodou varovat před "kouzlem" nacismu? A nepodlehl mu i sám Peroutka? A není TOHLE náhodou obsahem sdělení? A kdo že to tu hejtuje - naše inteligence?

Zeman se spletl v nadpisu, ne v Peroutkovi.

5 9
možnosti

Ikdyby to bylo jak říkáte,má se prezident chovat zdrženlivěji pokud si není jistý,nebo nebýt si vždy jistý,že je ten jdo má vždycky pravdu a netlachat do éteru jak opilec v hospodě.

3 2
možnosti
Foto

Jeden darebák se neomluví a nemluví a druhý darebák neodstoupí a neodstoupí...

Prostě vrána k vráně...:-/

14 3
možnosti

J93i47ř48í 71J13o90h18n

7. 10. 2019 16:38

Divím se , že paní Kaslová tolik víří vodu kolem Peroutky.

Přečetla si paní Kaslová i zdejší diskutéři i další Peroutkovy články z této doby? Nepokládám za příliš podstatné, jestli se Zeman (nebo kdokoli jiný) zmýlil v nadpisu, ale další články, evidentně vydané, se staví velmi pozitivně k myšlenkám národního socialismu a chválí Hitlera. Zeman se může omluvit za chybu v názvu článku, ale uvést např. obsah článků Dynamický život nebo Češi, Němci a židé.

To je realita. Takže Peroutka byl velmi rozporuplný a připomínat to i dnes bude paní Kaslové škodit.

11 15
možnosti

Peroutka byl velice konzistentní novinář, na rozdíl od pana prezidenta, Plácala.

7 9
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!