Fanynka

Fanynka - Na pražské Staroměstské náměstí přišlo českým fotbalistům fandit na dvacet tisíc lidí. (1. července 2004) | foto: Dan Materna, MF DNES

Fanoušci kolabovali v davu na náměstí

  • 146
Zemi večer ovládl fotbalový smutek. Tisíce lidí vyšly do ulic, aby fandily českému týmu v semifinále mistrovství Evropy proti Řekům. Češi prohráli v prodloužení. V davu na Staroměstském náměstí v Praze zkolabovalo během zápasu osm fanoušků.

ON-LINE REPORTÁŽ:
Zápas Česko - Řecko
ČTĚTE TAKÉ:
Češi boj o finále prohráli ve finále

"Šest z nich odvezly sanitky do nemocnice," potvrdil iDNES mluvčí pražské záchranné služby Marek Uhlíř. V nejhorším stavu byl muž, který se opil do bezvědomí.

Fandové se na náměstí začali scházet už kolem čtvrté hodiny odpoledne, přestože utkání začínalo až ve 20:45. Zhruba čtvrt hodiny před výkopem bylo podle organizátorů na Staroměstském náměstí na 20 tisíc lidí.

Do konce prvního poločasu v rozvášněném davu zkolabovalo osm z nich. Několik lidí pražští záchranáři pouze ošetřili na místě a propustili je zpět mezi rozvášněné fanoušky.

Podle mluvčího pražské záchranky Marka Uhlíře šlo většinou o lehké mdloby. Jeden muž se také pořezal na palci o rozbitou lahev.

Šest lidé skončilo v pražských nemocnicích. "Devatenáctiletou dívku jsme vezli do nemocnice po kolapsu. Jeden pacient byl diabetik a druhý se zpil do bezvědomí. Na přístrojové podpoře životních funkcí jsme ho odvezli na ARO motolské nemocnice," řekl Uhlíř iDNES před 22. hodinou.

Fanoušci položili obří plakát
Na dlažbě na náměstí ležel v podvečer skoro třicet metrů dlouhý transparent s portrétem trenéra české reprezentace Karla Brücknera. Fanoušci na něj poklekali.

Na vítězství jeho týmu navíc lidé v Česku vsadili desítky milionů korun. Nikdy předtím se na sport nesázelo víc. - více zde

Fanoušky rozehřívala muzika, točené pivo ze stánků a také neobvyklá autogramiáda. "Jsme nejlepší. Držte se. Díky. Držíme palce," zněly vzkazy českému národnímu týmu napsané na obří transparent s tváří kouče s korunou na hlavě.

Autoři "King Brücknera", jak jej sami nazvali, rozložili plachtu na dlažbu Staroměstského náměstí. Fanoušci si uctivě zouvali boty a jeden za druhým poklekali nad portrétem, který dostane po návratu z mistrovství národní tým na památku.

"Držíme tu klukům palce. Docela se bojíme Řeků, od nich by to nikdo nečekal, jsou nevyzpytatelní. Našim ale věříme," těšila se s prázdninovým úsměvem parta školáků ve fotbalových dresech.

"Je to klasika, všem nám to tu zvedne prodej," usmívaly se Jana a Lucka, pekařky ze stánků. Nejvíc na dračku šlo ale pivo a dresy s útočníkem Milanem Barošem.

Fandit přišli také příznivci řeckého týmu. "Vyhrajeme, máme skvělého kouče," tvrdil před zápasem jeden z nich, asi čtyřicetiletý Daniel. Byla to právě skupinka řeckých fanoušků, která se mohla těsně před jedenáctou hodinou večer radovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video