Je to selhání operátorů a zamyslet by se měly i bezpečnostní služby, reagoval premiér Petr Nečas na falešné esemesky,které rozeslala skupina Ztohoven.

Je to selhání operátorů a zamyslet by se měly i bezpečnostní služby, reagoval premiér Petr Nečas na falešné esemesky,které rozeslala skupina Ztohoven. | foto: Petr Topič, MAFRA

Falešné esemesky od Ztohoven označil premiér za selhání operátorů

  • 537
Fingované SMS, které rozesílala politikům i novinářům po vystoupení Davida Ratha ve Sněmovně umělecká skupina Ztohoven, označil premiér a šéf ODS Petr Nečas za selhání mobilních operátorů. "Zamyslet se nad sebou musí i bezpečnostní složky," řekl po jednání vlády Nečas.

Sám Nečas v úterý dostal falešné esemesky od prezidenta Václava Klause, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, exministra dopravy Víta Bárty, šéfa poslanců ČSSD Bohuslava Sobotky či předsedy komunistů Vojtěcha Filipa.

To, že se jedná o fingované SMS, Nečasovi prý došlo, když mu přišla krátká textová zpráva vyzývající k "morální obrodě" od ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska.

"Ty esemesky byly poměrně blábolivé, ale kdyby si někdo dal tu práci a sestavil skutečně věrohodně znějící oznámení, tak by to mohlo způsobit velmi mnoho problémů. Měli by se nad sebou zamyslet mobilní operátoři v celé republice. Označil bych to za jejich selhání," prohlásil premiér Nečas.

K hromadným esemeskám se ve středu přihlásila umělecká skupina Ztohoven. Falešné zprávy o chystaném brífinku na téma Morální reforma měly údajně za cíl upozornit na nutnost navrátit do politiky lidský rozměr a morální hodnoty (podrobnosti najdete zde).

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík se na falešné SMS dívá shovívavěji než premiér. "Možná je to selhání operátorů, ale mně to přišlo docela vtipné. Dostal jsem těch zpráv asi dvanáct. Na tu první jsem dokonce Karlu Schwarzenbergovi odpověděl. Až když přišla druhá od Radka Johna, pochopil jsem z obsahu zprávy, že to není od něj," řekl iDNES.cz Gazdík.

Operátoři premiérovu kritiku odmítají

Proti Nečasově kritice se provozovatelé sítí mobilních telefonů ohradili. "Operátoři jsou poskytovateli služeb a nemohou rozhodovat o tom, kterou komunikaci blokovat a kterou nikoli. Jedinou efektivní možností, jak podobným krokům zamezit, by bylo zablokování zahraničních SMS center. Tím by ovšem mohlo dojít k omezení služeb i pro osoby, které s využitím služeb neměly špatné úmysly," reagovala na Nečasova slova Asociace provozovatelů mobilních sítí.

"Odesilatel SMS zprávy jde podvrhnout, stejně tak jako odesilatel e-mailu či obyčejného dopisu, proto je obezřetnost vždy na místě. Na žádost příslušných orgánů mohou operátoři vždy s jistotou určit, zda zprávu odesílal domnělý odesilatel či nikoli," uvedla asociace ve svém prohlášení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video