Šikana dostává novou podobu. Přibývá případů, kdy se děti napadají prostřednictvím sociálních sítí. Ilustrační foto

Šikana dostává novou podobu. Přibývá případů, kdy se děti napadají prostřednictvím sociálních sítí. Ilustrační foto | foto: koláž: Jiří Benák

Facebook se stává prostorem pro šikanu. Děti se napadají po síti

  • 662
Šikana mezi dětmi má další podobu. Přibývá útoků prostřednictvím internetu, konkrétně sociálních sítí jako Facebook. Čtrnáctiletý žák jedné pražské základní školy se psychicky zhroutil, když zjistil, že spolužáci mu na Facebooku udělali stránku, kde napadali hlavně jeho nadváhu. Jsem tlusťoch, šprt a maminčin mazánek, napsali na "jeho" profil.

Věc praskla, když se svěřil matce, která vše oznámila škole. "Nechci o tom zatím moc mluvit, protože škola se k tomu postavila vstřícně a chce pracovat se synem i s viníky," říká chlapcova matka. Podrobnější informace odmítá zveřejnit v obavě, že by jejího syna spolužáci v textu poznali a ještě více by mu ubližovali.

"Řešíme to stále, je toho hrozně moc. Třeba právě ty webové stránky," uvádí psycholog Michal Kolář. Šikanou ve školách se zabývá dlouhé roky – říká, že podobných případů v poslední době přibývá.

UČITELÉ SI S KYBERŠIKANOU NEVÍ RADY

Děti v ní umí lépe "chodit"

Počítače, internet či mobily podle něj většinou k ponižování spolužáků využívají děti, které by k tomu měly sklony i bez nich. "Internet jim dává další možnost, jak ubližovat skrytě," dodává psycholog.

V zahraničí už několik podobných případů skončilo tragicky – například letos v září se kvůli šikaně na internetu zabila patnáctiletá Britka. Dobře se učila, ale měla problémy se sebevědomím. Ostatní spolužačky jí na její profil na Facebooku posílaly vulgární a ponižující vzkazy.

Šikana s tragickými následky

Přestože šikana má mnohdy tragické následky, k policistům se nedostává. "Zatím jsme podobný případ neřešili. Nemůžu vyloučit, že se to děje, jen to nemá podobu trestného činu," řekl Karel Kuchařík z policejního prezidia, který se zabývá počítačovou kriminalitou.
Nedávno mu přitom známá vyprávěla, že její syn měl problémy se spolužáky, kteří ho napadali přes web. Podle Kuchaříka je těžké říci, kde je hranice mezi klukovinou a šikanou.

V tom se shodují i učitelé a psychologové – děti nedokážou odlišit, kdy končí legrace. "Všechno jim připadá jako recese a neuvědomují si její následky," říká Zbyněk Kundrum, ředitel Základní školy v Mozartově ulici v Olomouci. I on se setkal s tím, že se děti natáčely na mobily, ale žádný průšvih z toho nebyl.

Tak kde je ta hranice? Podle psychologa Michala Koláře zhruba tady: při škádlení se očekává, že to bude legrace pro obě strany. A když je patrné, že ten druhý to jako legraci nebere a je smutný, iniciátor škádlení pociťuje lítost, omluví se mu a dál už nepokračuje. U šikany je to přesně obráceně. Agresor chce druhému ublížit, ranit ho.

Být viníkem je snadné

Stát se obětí je snadné, ale viníkem také. "Vždy jsem bála, že se moje děti stanou obětí šikany. A nedávno jsem zjistila, že si syn přes Skype se spolužáky nechutně utahuje z jednoho kluka, který si to mohl přečíst," říká matka dvanáctiletého Honzy.

"Rozhodně bych něco podobného nezlehčovala, na dítěti to může zanechat velké následky," říká Lenka Skácelová z brněnského poradenského centra.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue