Kvůli extrémnímu suchu na desítkách míst v Česku praskají domy

  18:52
Odborníci chtějí změnit stavební normy. Ty současné totiž nepočítají s velkým suchem. Stačí se projít po pokoji v patře rodinného domku v Bořislavi na Teplicku. Podlaha se znatelně svažuje k zadní zdi. Kolem zárubní dveří jsou vidět trhliny, další jsou pod stropem a podél schodiště, praskliny jsou i zvenčí na fasádě nad oknem a pod ním.

„Celé se to hnulo,“ říká majitel domu Jan Klíma. „Na pár metrech v horním pokoji se podlaha snižuje asi o šest sedm centimetrů,“ dodává. Trhlina nad dveřmi pokoje je tak široká, že do ní lze strčit desetikorunu. Dům popraskal uvnitř i zvenčí. 

„A tady to zádveří,“ ukazuje Klíma na přístavek před vchodem „jsme museli udělat úplně nové. To původní tady stálo dvanáct let a před dvěma týdny prasklo tak, že jsme ho museli zbourat.“

Nyní už má přístavek nový. „Vylili jsme pod ním beton do hloubky osmdesát centimetrů, abychom to zpevnili, místo cihel jsme dali lehčí materiál a stěny přístřešku připevnili ke zdi pomocí kapes, díky čemuž přístavba neleží celou svou vahou na zemi. Tak snad to vydrží,“ říká Klíma, jenž je povoláním autorizovaný inženýr projektant.

Stálo ho to přes 30 tisíc korun, ale hlavní rekonstrukce ho teprve čeká, injektáží napumpovat beton do základů a dům vyztužit. „Bude to něco stát, ale nedá se nic dělat, když to neudělám, může to dopadnout ještě hůř,“ dodává.

Na vině je sucho, jílovité podloží a mělké základy

Podobných domů jsou po celém Česku desítky. Teplický statik Jan Kuncl se od léta nezastaví. „Letošní rok je mimořádný,“ říká. „Řešil jsem už asi deset případů, možná víc. Právě jedu do Proboštova kvůli popraskanému domu,“ dodává. Na vině je podle něj sucho, jílovité podloží a příliš mělké základy. „Jíl vysychá a smrští se pod úroveň základové spáry, kvůli tomu dojde k dosednutí, potrhání základů a zdiva. Moc mělké základy si sedají a působí trhliny,“ vysvětluje Kuncl.

Sucho se rozšířilo na 94 procent území ČR. Způsobilo škody za 11 miliard

Zkušenosti s popraskanými domy nemá jen z Teplicka. „Je to i na Žatecku, Lounsku a také jinde v republice. Všude, kde podcenili základy na jílovitém podloží,“ dodává. Problémem je podle něj to, že většinou se základy hloubí jen do takzvané nezámrzné hloubky, tedy tak hluboko, kam podle druhu zeminy už nedosáhne mráz. Už méně se počítá s horkem a suchem.

„Nezámrzná hloubka je u běžných půd 80 až 90 centimetrů. Norma u jílovitých půd určuje 1,3 metru základů do hloubky, ale není povinná. Přitom i 1,3 metru už je na hraně kvůli klimatickým poměrům. Když mě někam zavolají kvůli zakládání domů, radím dělat základy hlouběji,“ dodává. Jenže dvojnásobná hloubka znamená i dvojnásobnou cenu za beton.

Potíže s praskáním kvůli vysychání jílovitého podloží mají podle statika Kuncla především nové stavby, starších domů se to obvykle netýká. „Kamenné zdivo a základy jsou pružnější, umějí se vytvarovat,“ říká Kuncl. Řešení? „Jedině podbetonovat základy a vyzdít praskliny,“ konstatuje statik.

Normy se suchem nepočítají

Problémy s praskáním domů mají i na Hodonínsku. A opět v lokalitách, kde stojí nemovitosti na jílech. Nestabilní podloží je například pod hodonínským sídlištěm, kde žije pět tisíc lidí. Do některých trhlin v domech se skoro vejde pěst. Že je pod sídlištěm nestabilní půda, se dávno ví. Jenže za poslední dva roky stížností obyvatel výrazně přibylo. A i zástupci bytového družstva Hodoňan, které se stará o více než čtyři tisíce bytů, potvrdili, že se problémy začaly objevovat i v domech, které už byly v minulosti stavebně zajišťované.

„Některé domy mají vážné poruchy. V posledních dvou letech se navíc objevily nové,“ potvrdil na zasedání hodonínského zastupitelstva starosta Milan Lúčka.

Někde je to drobná vada, jinde může hrozit i to, že dům časem bude neobyvatelný. Lidé se nyní dohadují, zda za praskání domů může vysychání jílů, nebo posuny vídeňské pánve.

Ryby jsou letos kvůli horku a suchu menší, zákazníci si za ně připlatí

Město nyní nechá za milion korun udělat geofyzikální průzkum celého území, který ukáže, jak vážná situace je. Podle informací MF DNES jsou geologové přesvědčeni, že příčinou nejsou pohyby pánve, ale že i tady hraje důležitou roli sucho. 

Právě zde jsou různě silné vrstvy navátého písku na jílovitém podloží a geologové právě vypracovávají analýzu, aby se ověřilo, že praskliny se vytvořily právě tam, kde jsou jíly dominantní a jejich smrštěním se pohnulo podloží.

Podobné potíže mají i lidé v domech v Moravské Nové Vsi. Starosta Marek Košut popisuje, že i jejich městys musel investovat do oprav sokolovny a školní tělocvičny. „Ty poruchy tam bylo nejvíce vidět, protože šlo o velké objekty. Museli jsme zpevnit základy mikropiloty,“ řekl Košut.

Přestože neexistuje žádná oficiální geologická mapa rizikových oblastí, protože s jíly a jejich vysycháním je to složitější, jsou v Česku oblasti, kde posuny podloží vlivem sucha hrozí více než jinde. Jde především o Žatecko, okolí Brna, Ústí nad Labem, Teplicko, Ústí nad Orlicí či Turnovsko.

Odborníci proto nyní diskutují, zda upravit české státní normy, podle nichž se doporučuje hloubení základů, a zohlednit v nich právě sucho. 

„Je pravda, že v současné době čelíme čím dál větším extrémům v počasí, nicméně v současných normách je popsán způsob, jak zakládat stavby na jílech. Ale vždy jde o geologický průzkum, způsob provádění stavby, dodržení technologií a zejména konkrétní stavební praxi. Lidé by neměli podceňovat zakládání staveb, protože právě to pak zadělává na problémy v budoucnu,“ říká Zdeněk Veselý, generální ředitel České agentury pro standardizaci, která normy schvaluje. Pokud se odborníci shodnou na tom, že je potřeba české státní normy změnit, je podle něj možné o tom debatovat.

Sucho bude zase, ne-li horší

Podle meteorologa Petra Dvořáka bylo letošní sucho nejhorší za posledních dvacet let, kdy se měří stav podpovrchové vody. „Už rok 2015, kdy jsme zaznamenali pět vln veder, byl mimořádný a letos bylo sucho ještě horší. Největší bylo na Ústecku, Lounsku, Žatecku a na některých místech Moravy,“ říká.

Boj se suchem podceňujeme, varují experti. Pomoci má chytrá krajina

Navíc v posledních třech čtyřech letech nepomohly ani zimy, které deficit horkých částí roku obvykle kompenzovaly. Jenže tentokrát ani moc nenasněžilo.

Podle dlouhodobých amerických předpovědních modelů bude i letošní zima sněhově podprůměrná. Stejné sucho, jako to letošní, bude podle Dvořáka i v dalších letech. „Ne-li horší,“ upozorňuje. „Se suchem rozhodně musíme počítat. Souvisí to s tím, jak se celkově mění klima k teplejšímu, za posledních sto let se průměrná teplota zvedla o jeden stupeň a Evropa je region, který se otepluje víc než jiné,“ říká.

Pojistit se proti suchu nelze

Lidé, jimž sucho poničilo domy, si je musí opravit za své peníze, od pojišťoven nic čekat nemohou. Jan Klíma z Bořislavi to zkusil a nepochodil. „Je nám líto, ale ve vašem případě došlo ke škodě z příčiny, která není ve smlouvě zahrnuta mezi pojistná nebezpečí. Spis ke škodní události proto odkládáme bez pojistného plnění,“ odepsala pojišťovna.

Pojišťovny takovou možnost nenabízejí. „Je možné pojistit se proti řadě živelních škod, sucho však mezi pojistitelná rizika nepatří. Z tohoto důvodů není v rámci našich pojistných smluv toto riziko pojištěno,“ řekla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková s tím, že ani do budoucna nebude sucho mezi „pojistitelnými riziky“.

Podobně odpovídá pojišťovna Allianz. „Sucho v kontextu, který popisujete, bohužel pojistit nelze. Pokud by škoda na domě vznikla kvůli nekvalitní základové desce, bylo by možné ji nahradit z odpovědnostního pojištění stavební firmy. Ale v rámci podloží to možné není,“ sdělil mluvčí Václav Bálek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...