Za volební blok Hlavu vzhůru kandiduje v Libereckém kraji extremista Jan Kopal (archivní snímek z roku 2001).

Za volební blok Hlavu vzhůru kandiduje v Libereckém kraji extremista Jan Kopal (archivní snímek z roku 2001). | foto: Martin Adamec, MAFRA

Za volební blok Bobošíkové kandiduje na severu Čech extremista Kopal

  • 55
Za volební blok Hlavu vzhůru, který vede Jana Bobošíková, jde do voleb i extremista Jan Kopal. Novinář a historik prošel několika ultrapravicovými uskupeními a policie jej stíhala za schvalování útoku z 11. září 2001. Člen Suverenity je na pátém místě kandidátky v Libereckém kraji.

Kopal, o jehož kandidatuře informoval server Týden.cz, byl například členem Vlastenecké republikánské strany (později se přejmenovala na Národně sociální blok a posléze na Pravou alternativu), uskupení jeden čas i předsedal. V roce 2006 vedl v Libereckém kraji kandidátku Národní strany do sněmovních voleb, založil také sdružení Národní domobrana.

Policie Kopala stíhala například kvůli schvalování teroristických útoků v USA. Spojené státy napáchaly tolik zla, že si nic jiného nezaslouží, uvedl Kopal v září 2001. Kriminalisté posléze stíhání zastavili (více čtěte zde).

Předsedkyně volebního bloku Jana Bobošíková v Kopalově účasti na kandidátce problém nevidí. "Když dá někdo někomu nějakou nálepku, která se s ním potom táhne, tak to odmítám. O mně bylo napsáno tolik lživého, že nepřikládám žádnou váhu tomu, že média něco píší. Odmítám všeobecné soudy. Je nutné se bavit o tom, kdo je extremista, jaké jsou znaky extremismu - společnost něco takového potřebuje," řekla iDNES.cz Bobošíková.

Kopalova kandidatura by jí vadila jen v případě, že by v minulosti působil v hnutí či straně, které byly zakázané. "To bych byla první, kdo jej z kandidátky škrtne. Pro mě je ale důležité, že pan Kopal kandiduje s tím, že jej zajímá osud České republiky a že si o ni dělá starost," uvedla Bobošíková.

Schvalování teroristického útoku ji nevadí. "Je to jeho názor, který nebyl shledán jako trestný. Nemusím s ním souhlasit, ale nebudu jen kvůli názoru od někoho dávat ruce pryč. Útok na 'dvojčata' zpochybňoval i prezidentův vicekancléř (Petr Hájek - pozn. red.). Tyto názory nebyly ve společnosti úplně ojedinělé," doplnila politička.

Závažnější je kandidatura bývalých členů KSČ, říká Kopal

Sám Kopal tvrdí, že by dnes řadu věcí vyjádřil jinak. "Začal jsem se politicky angažovat v patnácti. Každý člověk se nějak vyvíjí a vzdělává. Rozšiřují se mi obzory. Za mnohem závažnější mi připadá, když kandidují lidé, co byli členové zločinecké KSČ," řekl iDNES.cz.

Svůj výrok k útoku na Světové obchodní centrum hájí tím, že tehdy pouze vyjádřil pocit zadostiučinění, protože dříve odsuzoval zásah NATO v Jugoslávii.

V Suverenitě se angažuje od jejího vzniku v roce 2011, nyní působí jako krajský koordinátor. "Příklon k této politice a Václavu Klausovi je u mě dlouhodobější. Přispěl jsem například do sborníku CEP (Centrum pro ekonomiku a politiku, založené Václavem Klausem - pozn. red.) o Viktoru Dykovi a Karlovi Kramářovi. Předmluvu napsal tehdejší prezident Klaus a nebyl v tom problém," dodal Kopal s tím, že za Suverenitu kandidoval už v loňských krajských volbách.

Pětatřicetiletý Kopal je na kandidátce uveden jako novinář a historik. Působil například v již zaniklém deníku Špígl. V minulosti byl také stíhán kvůli šíření poplašné zprávy a také kvůli pomluvě soudce, obecně prospěšné práce ale nakonec vykonávat nemusel.

K volebnímu bloku Hlavu vzhůru kromě Suverenity patří Akce D.O.S.T., Pravá frakce ODS, Demokratická strana zelených či regionální uskupení Jihočeši nebo Pardubáci. Podle Bobošíkové hnutí před volbami podpoří i exprezident Klaus, zatím však není jasné, jakým způsobem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video