Václav Klaus (červen 2020) | foto: Dan Materna, MAFRA

Václav Klaus nesouhlasí s odchodem syna z politiky. Pokusí se ho přemluvit

  • 216
Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil v roce 2019, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na Facebooku. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní. Jeho otec, bývalý prezident Václav Klaus by jeho odchod z politiky považoval za velkou ztrátu. Synovo rozhodnutí se ještě pokusí zvrátit.

S rozhodnutím syna odejít z politiky exprezident nesouhlasí. „Prezident Klaus by odchod svého syna z politického života považoval za velkou ztrátu pro českou politiku,“ sdělil ČTK Petr Macinka z Institutu Václava Klause. „Pokusí se jej ještě přesvědčit, aby vše ještě uvážil. Mnoho lidí mu důvěřuje, včetně jeho otce,“ dodal.

Piráti jsou levice, k „normálu“ zemi vrátí Trikolóra a SPD, míní Klaus

Klaus v minulých dnech nastínil vizi cesty Trikolóry a dalších stran proti Pirátům. O víkendu v prohlášení vyzval, aby se pro letošní sněmovní volby spojily strany, kterým záleží na občanských svobodách. Zmínil například SPD a Trikolóru. Zároveň varoval před takzvanou radikální levicí, za kterou označuje Piráty.

V prohlášení Klaus mladší uvedl, že Trikolóra dosáhla v krajských volbách 3,4 procenta hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích, má i peníze na kampaň. 

„Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce,“ vysvětlil, proč se nechce ve volbách angažovat. Doplnil, že kandidovat jen jakoby „proti Pirátům“ je stejně jako „proti Babišovi“ politický nesmysl.

Trikolóru založil někdejší poslanec ODS Klaus mladší v roce 2019 poté, co byl vyloučen z ODS i jejího poslaneckého klubu. „Povolební útěk ODS do levého proevropského středu - jsem považoval za chybu, respektive jiný politický směr a snažil se něco udělat,“ napsal k tehdejšímu kroku v dnešním prohlášení.

10. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video