Hostem Rozstřelu je Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro informační...

Hostem Rozstřelu je Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro informační technologie. (11. května 2021) | foto: Michal Turek, MAFRA

Dzurilla dal výpověď. Bartoš odmítl, že by ho vyhodil

  • 231
Vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla končí ve své funkci. Expremiér Andrej Babiš ve druhém projevu k důvěře Fialově vládě oznámil, že muž, kterého chtěl podle svého dřívějšího vyjádření navrhnout na státní vyznamenání v souvislosti s řešením pandemie covidu, dal výpověď. Dzurilla se nakonec mezi oceněnými neobjevil.

„Vytvořil jsem funkci státního zmocněnce pro digitalizaci. Dokonce jsem jednou řekl, že Dzurilla má dostat vyznamenání. To byl první člověk, který udělal něco s digitalizací. Ten člověk dal panu Bartošovi výpověď. Nechce s vámi dělat,“ řekl ve čtvrtek ráno v projevu poslanec Andrej Babiš. Ten ve své řeči také řekl, že Dzurilla udělal pro digitalizaci hodně.

Bartoš však odmítl, že by Dzurillu vyhodil. Řekl, že společně dospěli k závěru, že post zmocněnce je vedle vicepremiéra pro digitalizaci zbytečný.

Bartoš rovněž uvedl, že s Dzurillou spolupracoval celé volební období. „O tom, zda bude v nějaké formě pokračovat, jsme se bavili. Logicky jsme se dobrali k tomu, že pokud je moje pozice vicepremiér pro digitalizaci, je pozice vládního zmocněnce v tuto chvíli zbytečná,“ dodal. Hovořili i o další spolupráci. „Já myslím, že bude možná,“ řekl Bartoš. Odmítl, že by Dzurillu vyhodil, ale i to, že by zmocněnec s novou vládou odmítal spolupracovat.

Je šéfem dvou státních podniků

Dzurilla ve čtvrtek ráno na informaci reagoval slovy, že jeho pozice při nové vládní sestavě nedává smysl. „Bavíme se teď s panem Bartošem, protože se stal vicepremiérem pro digitalizaci, že tato pozice nyní nedává smysl. To znamená, že pan Bartoš si to přebírá,“ řekl Dzurilla. Na dotaz, co bude dál dělat, uvedl, že je šéfem dvou státních podniků.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka už v prosinci oznámil, že vláda se chystá v příštích týdnech přehodnotit posty vládních zmocněnců. Kabinet má aktuálně devět pozic vládních zmocněnců, a to třeba pro informační technologie nebo pro lidská práva.

„Projdeme si všechny vládní zmocněnce - jestli vůbec někteří mají ještě smysl. Pak si řekneme, jak to vyřešit personálně,“ řekl nedávno Jurečka.

Vláda přehodnotí smysl vládních zmocněnců, oznámil Marian Jurečka

Vládním zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci jmenovala bývalá Babišova vláda v únoru 2018 právě Vladimíra Dzurillu. Pětikoaliční kabinet Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů a STAN má nyní svého místopředsedu pro digitalizaci, je jím ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). 

Dzurilla stál třeba za aplikací eRouška či Tečka. Rovněž třeba za registračním formulářem k očkování. Ten měl však loni v lednu hned od spuštění problémy.

162 milionů na další rok pro Chytrou karanténu

Ministerstvo zdravotnictví na konci loňského roku podepsalo smlouvu k pokračování Chytré karantény, do které Tečka spadá, s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie (NAKIT), která nese na rok 2022 částku 162 milionů korun bez DPH. Částa se však i v minulém roce průběžně navyšovala. V roce 2020 dal stát na Chytrou karanténu skoro 438 milionů.

„Celková cena za Předmět plnění je součtem cen za Službu systému, Odborné služby, Mobilní služby, Posouzení, COVID testy a činí maximálně 559 703 392 korun bez DPH. Tato celková cena je cenou nejvýše přípustnou,“ uvádí smlouva zveřejněná 17. prosince 2021.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue