Jaroslav Škárka, Věci veřejné

Jaroslav Škárka, Věci veřejné | foto:  Dan Materna, MAFRA

Nedonošené děti jsou zrůdy, zbavme se jich, tvrdí exposlanec Věcí veřejných

  • 976
Bývalý poslanec Jaroslav Škárka, který v letech 2005 až 2009 předsedal straně Věci veřejné, označil v příspěvku na sociálních sítích předčasně narozené děti za zrůdy, kterých je potřeba se zbavit. Proti jeho vyjádření se už razantně ohradila organizace rodičů nedonošených dětí. Příspěvkem se budou zabývat také policisté.

„Nevyvinuté zrůdy, které budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží. Budou nás stát pouze peníze a jejich přínos nebude ani nula, ale pouze mínus. Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje,“ napsal Škárka o předčasně narozených dětech v příspěvku s nadpisem „Zbyteční lidé - zbavme se jich“.

Stejně se vyjádřil i o hendikepovaných dětech. „Žádný mentál pro naši společnost nemá význam a je to zbytečný člověk (a slovo člověk píši s velkým sebezapřením, protože je to spíše zvíře),“ uvedl. 

Jeho slova ostře odsoudila organizace rodičů předčasně narozených dětí, kterou také v příspěvku zmínil. „Výroky exposlance Škárky jsou pro nás naprosto neakceptovatelné, neboť svým obsahem zcela vybočují z hranic demokratické diskuze,“ uvedla předsedkyně organizace Nedoklubko Lucie Žáčková. Po konzultaci s právníky nyní zvažuje, zda na Škárku podá trestní oznámení. 

Tím to však neskončilo, exposlanec se pustil také do předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Kláry Laurenčíkové a ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka, jež označil za vyžírky, které v životě nepracovaly. 

Škárka by nejraději zastavil veškerou státní pomoc neziskovým organizacím. Pokud chtějí páchat dobro, musejí si peníze získat sami, tvrdí. „Stát se musí probrat a zbavit se „zbytečných lidí“. Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti) nesmí být společností protěžováni. Zbavme se zbytečných,“ vyzýval na Facebooku. 

Příspěvkem se bude zabývat policie. „Budou to řešit kolegové z Plzeňského kraje. V tuto chvíli nebudeme předjímat, zda se jedná o trestný čin. Vyšetřovatel, který to bude zpracovávat, vyhodnotí závažnost,“ řekl iDNES.cz mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. 

Škárka působil v letech 2005 až 2009 jako předseda Věcí veřejných. Před sněmovními volbami ho v čele strany nahradil bývalý investigativní novinář Radek John. Škárka však zůstal výkonným místopředsedou. Věci veřejné ve volbách v roce 2010 získaly 24 mandátů a spolu s ODS a TOP 09 vstoupily do vlády. 

Škárka ve Sněmovně zastával post místopředsedy Kontrolního výboru. V roce 2011 se přiznal k přijetí úplatku od ministra dopravy Víta Bárty a ze strany byl vyloučen. O rok později za to byl nepravomocně odsouzen na tři roky vězení, po odvolání byl však nakonec zproštěn všech obvinění.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video