Právní kanceláře Pavla Němce a Milana Kindla se setkaly, mají zájem společně pracovat pro ČEZ.

Právní kanceláře Pavla Němce a Milana Kindla se setkaly, mají zájem společně pracovat pro ČEZ. | foto: David Neff

Exministr Němec a jeho učitel z Plzně Kindl míří k milionům od ČEZ

  • 218
Ten první je významnou postavou aféry Čunek, exministr a přeborník v získávání státních zakázek. Druhý je hlavní aktér jiné kauzy: rozdávání právnických titulů vlivným lidem. "Slavní" právníci, exministr Němec a děkan Kindl, spojili síly a ucházejí se o podíl na práci pro ČEZ. Za miliony.

Na první pohled je to poněkud divoké spojení. Přesto funguje a ještě může dobře vydělávat. Exministr spravedlnosti Pavel Němec a bývalý proděkan plzeňských práv Milan Kindl jdou do společného byznysu. Konsorcium jejich právních kanceláří se uchází o obří zakázku na poskytování právních služeb pro polostátní ČEZ.

Kindl s Němcem mají velmi blízko k úspěšnému obchodu. MF DNES to potvrdily tři důvěryhodné zdroje z ČEZ.

"Vzhledem k tomu, že výše uvedená veřejná zakázka dosud nebyla ukončena, nebudu záležitost komentovat," nechtěl Němec sdělit podrobnosti pozoruhodného partnerství.

Energetická firma vyhlásila tendr na právní služby v hodnotě 400 milionů korun loni. Hledá zhruba patnáct advokátních kanceláří, které by ji zastupovaly v Česku, v Unii i dalších zemích.

"Finanční objem pro jednotlivé právní kanceláře není dán. Bude záležet na počtu zakázek, které jim připadnou," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Šampion ve sběru státních zakázek

Pro kancelář exministra Němce by to byla další z mnoha zakázek od státu či jím ovládaných společností. V tomto ohledu je až neobvykle úspěšná.
A proč si Němec vybral jako partnera právě kontroverzního akademika? On sám tvrdí: "...docent Kindl je uznávaný právník a celá aféra na plzeňských právech je uměle nafukovaná".

Zajímavé však je, že Němec má titul JUDr. z plzeňských práv. Rigorózní práci obhajoval právě před Kindlem a dalšími aktéry skandálu Ivanem Tomažičem a Danielem Teleckým. Němec obhájil rigorózní práci na plzeňských právech v době, kdy byl ministrem pro místní rozvoj. Tedy velmi vlivným mužem.

Šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková, která na poměry v Plzni upozornila, je přesvědčena, že Kindl a jeho lidé vytvořili na fakultě speciální systém.Umožňoval podle ní neoprávněně udělovat titul důležitým lidem. "To umožnilo vytváření specifických vazeb vděčnosti," soudí Dvořáková.

Kindl obvinění odmítá a Němec tvrdí, že jeho práce byla v pořádku. Opaku zatím nic nenasvědčuje. "Znám se s desítkami pedagogů, a to z různých odborných i společenských akcí. Docent Kindl není výjimkou. Zkoušek jsem skládal desítky, přičemž jsem si pochopitelně žádné složení komisí neurčoval, nemohl určovat a nesnažil se o to," odmítá Němec blízké vztahy s Kindlem.

Kindl pomohl Němcovi s katarským princem

Hámid bin Abdal SáníDva roky po obhajobě práce se cesty Kindla a Němce znovu proťaly. Tehdejší ministr spravedlnosti si u Kindla objednal posudek ke kauze katarského prince. Němec tehdy čelil kritice, že vydal prince Sáního do Kataru. Ten tak unikl vězení za sex s 16 nezletilými dívkami.

Kindl dodal za plzeňskou univerzitu ministrovi kladné vyjádření, tedy že Němec postupoval dle zákona. Posudek má MF DNES k dispozici.
Podobné stanovisko dostal i z Prahy. "Obě jsem použil pro mediální obranu, nemohla ovlivnit rozhodnutí ministerstva," tvrdí Němec. Za pravdu mu dal i Nejvyšší soud.

Kindlův posudek byl však pro Němce velmi cenný. Tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se odmítala s předáním Sáního smířit a podala na ministra trestní oznámení. "Kindlův posudek byl jedním z těch, které policii přesvědčily, aby případ odložila," říká Benešová. Podle ní existovaly i jiné posudky, které vyznívaly jinak.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video