Nově jmenovaný ministr dopravy Zdeněk Žák

Nově jmenovaný ministr dopravy Zdeněk Žák | foto: František Vlček, MAFRA

Zemanovým poradcem se stal další exministr „jeho“ úřednické vlády

  • 78
Exministr dopravy úřednické vlády Zdeněk Žák bude radit prezidentovi republiky v dopravních tématech. Za své služby sice nedostane ani korunu, ale může se však dostat k neveřejným informacím a důležitým kontaktům.

Jméno pražského lídra SPOZ do loňských parlamentních voleb se objevilo nedávno v oficiálním seznamu poradců, které Kancelář prezidenta republiky zveřejňuje.

„Vzhledem k profesním zkušenostem jde o oblast dopravy,“ řekl tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček na dotaz, jaké oblasti se Žák ve svých radách věnuje.

Zemanovi poradci

Jména exministrů Rusnokovy vlády jsou uvedena tučně

Jiří Cieńciała
Pavel Galuška
Petr Hulinský
Jan Kohout
František Koníček
Roman Lipták
Martin Nejedlý
Vlastimil Picek
Jozef Regec
Róbert Štajniger
Miroslav Toman
Zdeněk Žák

Ovčáček tvrdí, že seznam poradců visí na stránkách Hradu již od května. MF DNES však pravidelně tento seznam monitorovala a Žákovo jméno se na něm objevilo až před dvěma týdny.

Podle Ovčáčka je práce poradce neplacená a Žák za ni nebude dostávat žádnou odměnu. Může se však díky tomu dostat k řadě důležitých kontaktů i neveřejným materiálům.

Žák se dlouhodobě snaží profilovat jako odborník na dopravu, i když dosáhl jen bakalářského titulu z Fakulty elektrotechniky a informatiky na VUT v Brně. Od nástupu ministra dopravy Antonína Prachaře se zatím ve státních organizacích neuchytil. Působí ještě jako starosta Národního spolku pro elektromobilitu.

V minulosti působil například na Českých drahách nebo na Drážní inspekci. Kontroloři z Ministerstva dopravy zjistili, že úřad za jeho působení příliš utrácel. „Drážní inspekce pod jeho vedením nevykonává svou činnost kvalifikovaně, profesionálně a v souladu s platnými předpisy jak po stránce odborné, tak po stránce svého vnitřního chodu,“ napsali tehdy do zprávy.

Zdeněk Žák už na jaře po svém odchodu z ministerské funkce sebevědomě prohlašoval, že jeho hlavní zaměstnání je v Londýně. Podle knihy jízd ministerského vozidla, které Žák využíval ještě tři měsíce po svém odchodu z funkce, byl přitom každý den v Česku.

Žák už dříve uvedl, že objížděl po Česku odborníky v dopravě, aby jim poděkoval za spolupráci během jeho ministrování.

Mezi bývalými ministry byl ve využití služebního vozu rekordmanem, najel za tři měsíce 25 tisíc kilometrů (kolik to stálo stát, čtěte zde). Ministerské řidiče unavil natolik, že jeden z nich musel být střídán. MF DNES oslovila Žáka s dotazy už ve čtvrtek, ale do uzávěrky neodpověděl. Zeman patří například mezi velké zastánce kanálu Dunaj – Odra – Labe. O něm původně nechtělo Ministerstvo dopravy pod novým vedením ani slyšet, nakonec však chystá další studii, která má ukázat, zda se vyplatí, nebo ne.

Mezi oficiálními poradci figurují v seznamu i další jeho kolegové z úřednické vlády, například exministři zahraničí Jan Kohout nebo práce a sociálních věcí František Koníček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video