Exekutorská komora odmítá diskutovat s nevládním sdružením, které řeší pochybení exekutorů a chce prosadit změny exekučního řádu.

Exekutorská komora odmítá diskutovat s nevládním sdružením, které řeší pochybení exekutorů a chce prosadit změny exekučního řádu. | foto: iDNES.cz

Exekutoři tlačili na televizi a rozhlas kvůli debatám

  • 531
Exekutorská komora už nejméně dvakrát zatlačila na veřejnoprávní média. Její zástupci si kladli pro účast v diskusích na ČT24 a ČRo1-Radiožurnálu podmínku: ve studiu s nimi nebude zástupce nevládního sdružení právníků IuRe. Sdružení se věnuje pochybením v exekučních kauzách.

V listopadu připravoval redaktor Radiofóra Českého rozhlasu pořad na téma exekuce. Měli v něm vystoupit zástupci Exekutorské komory a organizace Iuridicum Remedium (IuRe), která monitoruje exekuční kauzy. Ve spolupráci s dalšími organizacemi chce také prosadit změny do připravované novely exekučního řádu.

ČRo: Nemůžou si klást podmínky vůči hostům
Exekutoři ale dali rozhlasu "nůž na krk": Buď IuRe, nebo my. Než by přistoupil na jejich ultimátum, rozhodl se redaktor František Lutonský pořad zrušit.

"Musím udělat vše pro to, aby byla debata plnohodnotná. Pokud se mi nedaří pozvat hlavní zodpovědnou stranu - v tomto případě zástupce exekutorské komory, jsem nucen diskusi zrušit nebo posunout na příště," řekl Lutonský iDNES.cz.

"IuRe si nemůže účast v diskusi nárokovat, stejně jako si nemůže Exekutorská komora klást jakékoli podmínky vůči pozvaným hostům," dodal.

"Pokusy zabránit diskusi s organizací, jejíž právníci mají konkrétní poznatky z řady kauz o pochybení exekutorů, nasvědčují nevůli po systémové nápravě a strachu z otevřené diskuse," komentuje počínání komory Helena Svatošová z IuRe.

Mluvčí exekutorů: ČT nás podvedla
Počátkem února vysílala reportáž o opakovaném pochybení exekutora také Česká televize v pořadu Černé ovce. Návazně pak zorganizovala diskusi v rámci Studia ČT24, kam dramaturgie pozvala opět zástupce exekutorů i IuRe. Mluvčí Exekutorské komory Pavel Kočiš otevřeně potvrdil, že si její přítomnost v pořadu nepřál, Helena Svatošová však ve veřejnoprávní televizi prostor dostala - v telefonickém vstupu.

"Česká televize mě podvedla. Říkali mi, že v tom pořadu paní Svatošová nebude, nakonec tam byla," postěžoval si Kočiš.

ČT: Nenecháme si diktovat, kdo má v debatě být
"Nic takového jsem panu Kočišovi neslíbila," ohradila se pro iDNES.cz Krystýna Kopřivová, která zvala do pořadu hosty.

"Několikrát se měnila koncepce pořadu, v jedné chvíli tam paní Svatošová skutečně být neměla, což jsem panu Kočišovi na jeho přímý dotaz potvrdila, ale když se skladba znovu změnila, už jsem ho znovu neinformovala, to není má povinnost," vysvětlila.

Podle mluvčího ČT Martina Krafla k této "komunikaci" ze strany Exekutorské komory skutečně došlo. "My si ale nenecháme diktovat, kdo má v jaké debatě být, jsme veřejnoprávní médium," řekl iDNES.cz. Čas od času prý k podobným snahám klást si podmínky dochází, většinou v "nepříjemných" kauzách. "Naše role ale spočívá ve vyváženosti, my nepřistupujeme na podmínky hostů, ale oni se samozřejmě mohou účasti zříci," dodává Krafl.

Lžou a jsou to demagogové, tvrdí Kočiš
"Je přece moje svobodná volba jako mluvčího komory, s kým půjdu, nebo nepůjdu do diskusního pořadu," prohlásil Kočiš.

"Mám právo nejít tam s někým, kdo je demagog a nemá odborné znalosti o problematice," ohradil se proti sdružení. "Nevědí, o čem hovoří, o problematice soudních exekucí nemají žádné zkušenosti z praxe." Kočiš tak zdůvodnil, proč zástupci komory odmítají účast v pořadech, kde vystoupí i členové tohoto sdružení.

Jeho "rivalka" prý stihla v diskusi říct pět naprostých věcných nebo právních nesmyslů. "To jen potvrzuje naši domněnku, že nám nemůže být v současné době seriózní partnerkou k diskusi."

Sdružení navrhuje změny exekučního řádu
Údajnou neserióznost dokládá Kočiš například faktickou chybou Heleny Svatošové v přepočtu procent na absolutní čísla ohledně počtu napadených exekucí (v roce 2005 jich z 270 tisíc bylo napadeno 0,24 %, tedy 648). Svatošová v pořadu skutečně řekla, že si to spočítala a vyšlo jí 50 tisíc.

Matematickou bravuru tím neprokázala, ale přinejmenším Kočišova tvrzení, že se sdružení exekucemi nezabývá a že v něm nejsou odborníci, nejsou pravdivá.

Fond: Žádná parta nadšenců, ale odborníci
"IuRe jsou velice odborně obsazenou organizací, pracují pro ně právníci s dlouholetou praxí. V žádném případě bychom nepodpořili žádné sdružení pouhých nadšenců," ujistila iDNES.cz koordinátorka právních projektů OSF Marta Kozáková.

Projekt IuRe byl vybrán ve dvoukolovém řízení údajně z poměrně velké konkurence. "Chápu, že se jich Exekutorská komora obává, není to žádná parta nadšenců, ale skuteční odborníci," dodala Kozáková.

V posledních dvou letech řešili právníci sdružení sedm závažných pochybení exekutorů. Fungují ve výboru Rady vlády pro lidská práva a pod záštitou Nadace Open Society Fund Praha (OSF) připravují společně se Sdružením obrany spotřebitelů návrhy na změny v chystané novele exekučního řádu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video