Přijde tisíciletá zima? Meteorologové se přou. Ilustrační foto

Přijde tisíciletá zima? Meteorologové se přou. Ilustrační foto | foto: SXC.hu

Evropě hrozí tisíciletá zima, varují polští klimatologové. Nesmysl, říkají Češi

  • 737
Připravte se na nejkrutější zimu za posledních tisíc let, vzkazují Evropanům polští meteorologové. Podle jejich studie totiž zeslábl a zpomalil Golfský proud, který v zimě tvoří protiváhu chladným vzdušným proudům ze severu. Teploty by tak v zimě mohly spadnout až k minus třiceti stupňům. Čeští klimatologové ale černé vize mírní. Jsou to jenom spekulace, tvrdí.

Polští klimatologové ve svých prognózách vycházejí z práce italského vědce Gianluigiho Zangariho. Ten tvrdí, že kvůli nedávné ropné katastrofě v Mexickém zálivu změnil směr jeden ze tří proudů, které tvoří teplý Golfský proud, a ten tak výrazně zeslábl.

Pokud by tomu tak bylo, znamenalo by to, že by se nad Evropou v zimě držela tlaková výše a teploty by spadly mnohem níž, než jsou obyvatelé starého kontinentu zvyklí.

Čeští meteorologové a klimatologové berou tvrzení polských kolegů s rezervou, byť připouštějí, že se extrémně nízkých teplot přeci jen dočkat můžeme.

"Směr a síla Golfského proudu se během let mění. Je samozřejmě možné, že kvůli ropné havárii u pobřeží USA mohl zeslábnout, ale potvrdit to mohou až dlouhodobé studie. Minus třicet ale každopádně může být, ale zatím bych takové teploty považovala spíš za výkyv," vysvětluje Milada Šandová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Golfský proud ovlivňuje podnebí v Evropě.

Golfský proud ovlivňuje podnebí v Evropě.

Podle ní už Česko v minulosti zažilo několik zim, kdy teploměr ukázal extrémní hodnoty. K těm nejchladnějším v historii patří zima v roce 1929, kdy meteorologické stanice naměřily teploty v rozmezí minus 27 a minus 42 stupňů Celsia. V ulicích navíc ležela tlustá vrstva sněhu a mrazy trápily obyvatele tehdejšího Československa až do března.

Podobný scénář bude v Česku zřejmě stále častější. Kruté zimy, kdy bude teploměr celé týdny ukazovat k minus třiceti, ale podle klimatologů budou běžné nejdřív za sto let.

"Je pravda, že Golfský proud zeslabuje. Časem by mohl být slabší až o pětinu, což by samozřejmě znamenalo, že by zimní teploty o dost poklesly. Bude se to ale dít pozvolna v průběhu příštích sto let. Tvrdit, že letošní zima bude tisíciletá, je podle mě skoro drzé. Zvlášť v případě, že se ještě ani pořádně neví, kolik ropy vlastně do Mexického zálivu vyteklo," míní klimatolog Jan Pretel.

Golfský proud

Golfský proud je teplý mořský proud, který proudí Atlantským oceánem. Tvoří se v Mexickém zálivu, kopíruje pobřeží USA a později přes oceán proudí směrem do Evropy. U ní se dělí na dvě větve, jedna pak ovlivňuje podnebí v severní Evropě, zatímco druhá míří kolem západní Evropy k pobřeží Afriky. Teplý mořský proud v těchto oblastech ovlivňuje proudění v atmosféře a tím i podnebí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video