ilustrační snímek | foto: Reuters

Zelená zmizela z Evropy. Bez testu na covid už se nepodíváme skoro nikam

  • 57
Od pondělka svítí podle nově aktualizované cestovatelské mapy ministerstva zahraničí téměř všechny evropské státy červeně. Pro všechny, kteří přijíždějí do Česka, to znamená nutnost negativního testu na koronavirus nebo karantény. Nově je vysoce rizikové Německo, Švédsko a Kypr. Zelený nyní není už žádný stát. Nově se však do červených zemí může vycestovat na 24 hodin bez nutnosti testu.

Státy v červené barvě mají podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. 

Jak cizinci, tak Češi musí při příjezdu po pobytu vyplnit příjezdový formulář a absolvovat do pěti dnů test nebo nastoupit do karantény. 

Od 17. listopadu to neplatí pro nutné případy vycestování, při kterých výjezd nepřesáhl 24 hodin. Kontroly budou podle ministerstva zahraničních věcí namátkové.

Při návratu po delším pobytu v červených zemích platí zároveň ohlašovací povinnost krajské hygienické stanici prostřednictvím Příjezdového formuláře a povinné je i předložit oznámení o hraniční nebo pobytové kontrole.

Oranžová barva na mapě pak znamená nízké riziko. Opatření pro tyto státy se vztahuje pouze na cizince cestující do Česka. Ti musí příjezdový formulář a negativní test předložit před vstupem na pracoviště nebo do vzdělávací instituce. Neplatí to pro pendlery a Čechy cestující do vlasti z těchto zemí. 

Nyní je podle ministerstva zdravotnictví oranžové Irsko, Řecko, Norsko, Finsko, Dánsko, Estonsko a Island, společně s Kanárskými a Azorskými ostrovy a Madeirou. Oranžový je také Vatikán.

Zelenou barvu tak nyní nemá žádný evropský stát. Tato barva na semaforu značí nízké riziko a cestující z těchto zemí, ať už to jsou cizinci nebo čeští občané, mohou do Česka přicestovat bez nutnosti vyplnit příjezdový formulář a absolvovat test nebo karanténu.

Od 17. listopadu ministerstvo zahraničí také rozšířilo možnost cestování pro nesezdané páry. Nově se bude možné setkat i s partnerem ze země, odkud je do Česka třeba vízum. Podmínkou zůstává doložit dlouhodobý vztah.

Od 9. listopadu platí nová verze cestovního semaforu, který se změnil podle doporučení Evropské unie. Ten je pravidelně aktualizovaný každý týden v souladu s doporučením Rady EU a dostupných dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

Z červených států dlouhodobě jen s testy, na 12 hodin bez, oznámil Petříček (4. listopadu 2020):


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video