ilustrační snímek | foto: Michal Turek, MAFRA

Napjatý stav v Kábulu přiměl český evakuační letoun přistát v Baku

  • 258
Evakuační letoun Airbus A-319 české armády na cestě do Kábulu přistál v pondělí v Ázerbájdžánu v Baku. Důvodem je nepříznivá situace na letišti v plánované cílové destinaci. Letadlo nyní čeká na povolení k přistání v Kábulu, uvedl ministr obrany Lubomír Metnar. Další letadla jsou podle něj připravena k nasazení. Letiště se uzavřelo pro komerční lety a létají zde jen vojenská letadla.

„Aktuálně máme k evakuaci připraven Airbus A-319, čeká v Baku na povolení k přistání v Kábulu. Další záchranné mise mohou pokračovat až v návaznosti na zajištění základních podmínek pro bezpečný přílet a odlet. Další naše letadla jsou připravena k nasazení,“ potvrdil v pondělí ministr obrany Lubomír Metnar.

Stroj z Prahy vzlétnul krátce po 11:00, před 15:00 přistál v Baku. Piloti nyní v ázerbájdžánském hlavním městě čekají na další vývoj situace. Kábulské mezinárodní letiště je již uzavřeno pro komerční lety a přijímá jen vojenská letadla.

Kvůli Afgháncům, kteří se snaží uprchnout před Tálibánem a kteří se dostali na letištní plochu, musela americká armáda evakuace přerušit. Vojáci se nyní snaží letištní plochu, kterou zaplavili civilisté, vyčistit.

České úřady nyní se spojenci řeší další postup při evakuaci zbývajících lidí. Na ministerstvu zahraničí opět zasedne v 18:00 krizový štáb. 

V pondělních ranních hodinách na letišti v Praze ve Kbelích přistál speciál s prvními evakuovanými lidmi. Na palubě bylo 46 Čechů a afghánských spolupracovníků včetně jejich žen a dětí. 

Kolik evakuačních letů je v plánu, zástupci státu neuvedli. Podle informací předsedy zahraničního výboru Sněmovny Ondřeje Veselého se záchranná operace týká necelé stovky lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue