S euroskeptickými poslanci si prezident Klaus bude na Hradě rozumět.

S euroskeptickými poslanci si prezident Klaus bude na Hradě rozumět. | foto: Francois Lenoir, Reuters

Euroskeptici spolu s Železným navštíví svého „guru“ Klause

  • 47
Po prosincové návštěvě europoslanců na Pražském hradě, která skončila roztržkou, míří za prezidentem Václavem Klausem další delegace z Bruselu. S ní si ale hlava státu bude rozumět více. Jsou v ní totiž samí euroskeptici z parlamentní frakce Nezávislost a demokracie.

Vedení euroskeptické skupiny Evropského parlamentu Nezávislost a demokracie (IND/DEM) přijme prezident Klaus na Hradě ve středu dopoledne.

Delegaci vede britský europoslanec a lídr britské euroskeptické strany nezávislosti (UKIP) Nigel Farage. Členem frakce je i český europoslanec Vladimír Železný.

"Požádali jsme o přijetí na Pražském hradě a bylo nám vyhověno. Pan prezident obdobně přijímal delegace i ostatních frakcí, které navštívily Českou republiku. Nejedná se o nic výjimečného," řekl iDNES.cz Železný.

Farage se už v minulosti několikrát prezidenta Klause zastal. "Když pan Cohn-Bendit položil svou vlaječku na stůl prezidenta Klause a řekl mu, aby vlála na Hradě, jednal podobně jako německý úředník z doby před sedmdesáti lety nebo sovětští oficíři z doby před dvaceti lety," řekl před časem v europarlamentu na Klausovu obhajobu.

A když nedávno Klaus vystoupil se svým projevem v Bruselu, byli to právě poslanci ze skupiny IND/DEM, kteří mu nejvíce tleskali; sám Farage pak Klausovo vystoupení pochvalně komentoval.

"Je to vyjádření našeho respektu k panu prezidentovi a poděkování za precizní analýzu, kterou pronesl v Evropském parlamentu. Václav Klaus se stal jakýmsi guru všech, kteří z různých pozic vyjadřují pochyby o demokratickém vývoji uvnitř Unie," vysvětlil Železný.

Do Česka kromě Farage přicestují i europoslanci za Polsko Ursula Krupová a Witold Tomczak, Francouzi Patrik Louis a Paul-Marie Couteaux a švédští europoslanci Nils Lundgren a Helene Goudinová. Spolu s nimi také generální tajemník frakce Emmanuel Bordez a několik dalších členů týmu.

Politici a právníci o Benešových dekretech

O den dříve se skupina zúčastní i semináře v Senátu, který frakce IND/DEM pořádá spolu s českým senátním výborem pro evropské záležitosti. Na přednášce na téma "Důsledky zakotvení Listiny základních práv v Lisabonské smlouvě EU" vystoupí kromě politiků i řada právníků.

Jedním z hlavních řečníků bude i Anthony Coughlan z Dublinu, který je autorem publikace o euroústavě. Ta před lety v Česku vyšla s Klausovou předmluvou. - o knize více zde

Diskuse se povede o možných právnických dopadech Listiny základních práv EU, která je součástí Lisabonské smlouvy. Ta by podle některých výkladů mohla změnit majetkoprávního uspořádání vzniklé po druhé světové válce a vést k případným restitucím sudetoněmeckého majetku.

Toho se obával i parlament, když drtivou většinou napříč politickým spektrem schválil vedle Lisabonské smlouvy dodatek, který tvrdí, že listina nemůže poválečné majetkové uspořádání pozměnit. - čtěte Sněmovna schválila Lisabonskou smlouvu, pojistila Benešovy dekrety

Podle některých právníků a politiků ale podobné prohlášení Sněmovny nemá z hlediska Evropského soudního dvora žádnou právní závaznost. "Usnesení valný význam nemá a já bych obdobné v Senátu nenavrhoval," řekl iDNES.cz šéf senátního výboru pro EU Luděk Sefzig. "V životě se nestalo, že by politické rozhodnutí mohlo ovlivnit soudní rozhodnutí," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue