Vondra se domnívá, že má určité zkušenosti, a kandidaturu považuje za možnou.

Vondra se domnívá, že má určité zkušenosti, a kandidaturu považuje za možnou. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Eurokomisařem bych mohl být já, domnívá se Vondra

  • 179
Jedním z kandidátů na českého eurokomisaře by mohl být bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. O postu s ním mluvil předseda ODS Mirek Topolánek.

"Ptal se mě, zda bych byl připraven k této nominaci, na to jsem řekl, že jako vždycky jsem připraven sloužit naší zemi ať doma, nebo v zahraničí," uvedl Vondra v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

"Nikterak se ale do žádné funkce necpu, jsem v této chvíli řádně zvolený senátor. Pokud by tu byla širší shoda a příležitost podílet se v Evropské komisi na nějaké smysluplné práci, tak to nevylučuji," dodal.

eurokomisaře musíme vybrat rychle

Odklad voleb vytváří úplně nové podmínky

Vondra se domnívá, že má určité zkušenosti, a kandidaturu považuje za možnou. "Nevyhýbám se službě, pokud o takovou službu bude zájem a pokud to bude v oblasti, kde mohu něco přinést," prohlásil.

Vedení ODS ještě nedávno tvrdilo, že si na unijní křeslo brousí zuby premiér Jan Fischer. V Bruselu si prý zjišťoval, zda by byl přijatelným kandidátem. S českými politiky ale nejednal. ODS i ČSSD by ani takovou variantu nepřipustily; křeslo chtějí pro někoho jiného.

Podle dřívější dohody obou stran měl do Bruselu odejít ten z lídrů, který by prohrál sněmovní volby. Ty se však budou konat nejspíš až v květnu příštího roku.

Šéf ODS Mirek Topolánek se navíc nechal slyšet, že o křeslo českého zástupce v Evropské komisi nestojí. Eurokomisařem prý nebude ani v případě, že mu takovou nabídku někdo předloží. - čtěte Buď vyhraji volby, nebo opustím politiku, říká Topolánek

Lidovci si na post eurokomisaře vyhlédli bývalého prezidentského kandidáta Jana Švejnara. Poté, co jej oslovili, nabídku přijal. Později se ale podle šéfa strany Cyrila Svobody zalekl toho, že by se stal předmětem předvolebních tahanic, a odmítl.

Mandát současných eurokomisařů, mezi nimiž je český expremiér Vladimír Špidla, vyprší na konci října.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video