Autor náhubkového zákona, poslanec za ODS Marek Benda

Autor náhubkového zákona, poslanec za ODS Marek Benda | foto: David Neff, MAFRA

Svoboda tisku je v Česku nahnutá, kritizuje EU „náhubkový“ zákon

  • 42
Evropský parlament je znepokojený nedostatečnou svobodou a pluralitou médií v České republice. Kritiku způsobil tzv. náhubkový zákon, který novinářům mimo jiné zakazuje zveřejňovat policejní odposlechy. Podle europoslance Jana Březiny si tím Česko uřízlo pořádnou ostudu.

Kritika České republiky se objevila v rezoluci o mediálním zákonu v Maďarsku, kterou Evropský parlament (EP) schválil minulý týden.

NÁHUBKOVÝ ZÁKON

Sporná norma zakazuje novinářům mimo jiné zveřejňovat policejní odposlechy. Pokud je zveřejní, hrozí jim pokuta pěti milionů korunu nebo pěti let vězení

V usnesení EP mimo jiné stojí, že "pluralita a svoboda sdělovacích prostředků jsou i nadále v EU a jejich členských státech, zejména v Itálii, Bulharsku, Rumunsku, České republice a Estonsku předmětem vážného znepokojení".

Podle Březiny je jmenovitá kritika členského státu v oficiálním dokumentu EP výjimečným jevem. "Uřízli jsme si tím pořádnou ostudu. Vrhá to na nás špatné světlo a každopádně to poškozuje naši pověst v EU," uvádí europoslanec.

Europarlament v usnesení vyzval Evropskou komise, aby do konce tohoto roku předložila legislativní návrh upravující svobodu, pluralitu a nezávislé řízení sdělovacích prostředků v EU. Podle Březiny se tak český parlament ocitá pod novým tlakem. 

Žebříček zemí podle úrovně tiskové svobody

1. Dánsko, Finsko, Irsko, Norsko, Švédsko 6. Estonsko 7. Nizozemsko, Švýcarsko 9. Island 10. Litva 11. Belgie, Malta 13. Rakousko, Lotyšsko, Nový Zéland 16. Austrálie 17. Japonsko 18. Německo 19. Kanada 20. USA, Lucembursko, Británie 23. Jamajka 24. Česko 25. Kypr, Maďarsko 27. Ghana 37. Polsko, Slovinsko 43. Francie 44. Slovensko, Španělsko, Kapverdy 47. Argentina 48. Hongkong 49. Itálie 50. Rumunsko 68. Bulharsko 105. Indie 108. USA (mimo americký kontinent) 153. Rusko 172. Írán 173. Turkmenistán 174. KLDR 175. Eritrea (zdroj: RSF)
 

"Dosud nás za náhubkový zákon kritizovali jednotlivci, Rada Evropy, OBSE, případně Evropská asociace vydavatelů novin. To však byl spíše platonický tlak ve srovnání s hrozbou přijetí evropské legislativy nastavující závazné standardy svobodného poskytování informací, plurality a nezávislého řízení sdělovacích prostředků," říká europoslanec.

Současná vláda plánuje zákon částečně pozměnit. Březina však tvrdí, že je potřeba provést hlubší řez.

Zákon, který začal platit na jaře 2009 a vysloužil si od novinářů přezdívku "náhubkový", čelil od začátku kritice médií v České republice i ze zahraničí. Výrazně zmírnit se ho ovšem zatím nepodařilo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue