Na konferenci Patnáct let České republiky v EU vystoupili Petříček i Babiš

  • 47
Ve čtvrtek zahájil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) konferenci s názvem Patnáct let České republiky v EU. V projevu řekl, že ČR nemá alternativu k členství v EU a ani žádnou nehledá. Kromě Petříčka promluvili premiér Andrej Babiš (ANO) nebo česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

„Členství v Evropské unii je pro nás jednoznačně výhodné,“ řekl ministr Petříček v úvodu konference k 15 letům českého členství v EU.

Připomněl, že členství hospodářsky pomáhá českým firmám, lidé díky němu mohou snáz cestovat do zahraničí, mohou v zahraničí levněji telefonovat nebo i v Česku mohou snáz nakupovat v internetových obchodech. Česko také v zahraniční politice může díky členství v EU mluvit silnějším hlasem.

Jourová označila členství ČR v EU za jednoznačný úspěch. „Naprosto jednoznačně je Česká republika vítěz, ekonomicky jsme bohatší,“ řekla. Ocenila také, že Evropská unie rozhoduje na základě kompromisů a usiluje o to, aby nikdo neodcházel od jednacího stolu jako poražený.

Babiš vyzval k posílení role národních států v EU. Klíčovou institucí by se podle něj měla stát Evropská rada, v níž zasedají šéfové států a vlád.

„To má být de facto koaliční vláda Evropy. Evropská komise má dohlížet, jak se dodržují zákony, ale nemá to být politická komise. Oni se nemají stále k něčemu vyjadřovat a všechno komentovat. Je potřeba tohle změnit. My nemůžeme být jako členská země v roli, kdy jsme jako nějaký podřízený,“ řekl premiér novinářům.

Podle něj je zejména potřeba, aby si země mohly samy rozhodovat o využití peněz z evropských fondů. „Chceme rozhodovat, protože my to víme líp než Evropská komise,“ řekl Babiš.

Ministr Petříček zdůraznil, že členství v unii nelze hodnotit jen na základě transakční logiky. „Spolu s NATO je pro nás Evropská unie jednoznačným zakotvením na rozvinutém a prosperujícím Západě. Spojuje nás s těmi, se kterými sdílíme základní hodnoty,“ řekl.

Petříček také uvedl, že by v EU mělo 15 let po velkém rozšíření přestat rozdělování členských států na staré a nové. Zároveň podle něj nemají vznikat ani nové dělicí linie.

Politici by podle ministra měli ukazovat lidem, že se Česko podílí na fungování unie. „Musíme zdůrazňovat, že se Česká republika podílí na rozhodování, není to diktát Bruselu,“ řekl. Politici podle něj také musejí ukazovat výhody unie a nenechat debatu jen odpůrcům členství.

Rozhodovat mají členské státy, ne komise, řekl Babiš k výročí vstupu do EU

Podle Jourové by měl být český hlas v unii slyšet. „Je potřeba, abychom měli silný hlas a abychom vyžadovali respekt. Ale zároveň musíme vnímat, co nám říká druhá strana,“ řekla. Podle ní je třeba, aby Česko začalo být v EU vnímáno jako stát, který přináší i nějakou přidanou hodnotu a neusiluje pouze o vyrovnání životní úrovně se Západem.

Hlavními tématy konference je zhodnocení členství v Evropské unii, budoucnost evropského projektu i vzpomínka na přístupová vyjednávání, upozornil web Ministerstva zahraničních věcí.

Mezi vystupujícími se kromě výše zmíněných objeví například viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro hospodářskou politiku Radek Špicar, poslanec Evropského parlamentu v letech 2004-2014 Libor Rouček nebo politolog a profesor College of Europe Jacques Rupnik.

„Za posledních patnáct let jsme přijali asi 4 500 různých direktiv a vyhlášek, přitom ještě dnes není plně vybudovaný jednotný trh. Velké téma u nás je i dvojí kvalita potravin,“ řekl premiér Babiš 1. května ve Varšavě po setkání s představiteli zemí, které v posledních patnácti letech vstoupily do EU. „Není možné mít v Evropě dva druhy členských států, dva druhy občanů. Musíme mít všichni stejné možnosti a práva,“ zdůraznil.

1. května oslavila Česká republika patnáct let od vstupu do Evropské unie. Šlo o zatím největší rozšíření EU, spolu s námi k ní v roce 2014 přistoupily Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Později do unie vstoupilo také Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video