Krávy se možná díky dotacím z EU dočkají i fyzioterapie

Krávy se možná díky dotacím z EU dočkají i fyzioterapie | foto: Petra Vančurová

EU chce dotovat vývoj homeopatik pro krávy, zaplatí ho i Češi

  • 320
Dotace Evropské unie ve výši 50 milionů korun, která má jít na výzkum homeopatik pro hospodářská zvířata, vyvolala rozruch. Čeští europoslanci považují účinnost homeopatik za značně spornou.

"Užívání homeopatik nemá reálný vědecký základ. Podle mě jde o skrytou dotaci pro chovatele skotu a věc vylobbovanou výrobci těch léků," říká europoslanec Hynek Fajmon (ODS). Do zemědělského měšce Česko více sype, než kolik z něj dostává. "Kapitola zemědělství je pro nás nevýhodná," doplnil Fajmon. Europoslanec Jiří Havel ze sociální demokracie má podobný názor. Na homeopatii také nevěří.

S návrhem na zvířecí homeopatika přišla skupina evropských poslanců, mimo jiné německá poslankyně Ulrike Rodustová (SPD). Právě v Německu má homeopatie největší tradici.

Čemu má vlastně taková léčba pomoci? V Evropě podle Světové zdravotnické organizace ročně zemře 25 tisíc lidí na infekce způsobené bakteriemi, které jsou odolné vůči antibiotikům. A ty se podle Rodustové "učí" odolnosti právě v tělech zvířat, pokud se léčí antibiotiky.

Krávy možná čeká i fytoterapie

Odolná bakterie se pak dostane do těla člověka skrze maso na talíři. "Proto se paní europoslankyně otevírá alternativním metodám a nejde jen o homeopatii, ale i o fytoterapii," vysvětlila MF DNES mluvčí europoslankyně Eva Zunderová.

Fytoterapie spočívá v podávání bylinných směsí, v nichž mají rostliny přesně odměřené koncentrace léčivých látek. "V Evropě už běží výzkum v obou oblastech, ale chybí mezinárodní koordinace," dodala Zunderová.

O rozpočtu na rok 2012 bude Evropský parlament podle tiskového atašé Jana Pátka definitivně hlasovat v říjnu.

Homeopatika pro psy a kočky

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben říká, že homeopatika patří mezi schválené léky a někteří čeští veterináři je podávají menším domácím zvířatům, hlavně psům a kočkám. Názory na jejich účinnost se přesto různí.

"Za komunistů zemědělci podávali preventivně antibiotika v krmení zvířatům, ale dnes už to nedělají. Kdybychom v mase nalezli antibiotika, tak nesmí na trh. Podávání homeopatik zvířatům proto nijak neovlivní, jestli člověk zemře na nemoc odolnou proti antibiotikům. Ale je pravda, že homeopatická léčiva méně zatěžují organismus, " vysvětluje Duben.

V Česku se účinku homeopatik na zvířata věnuje Jihočeská univerzita. Loni ukázala studii, podle které homeopatický lék zabírá při odčervování koní stejně jako ten klasický. "Výsledky jsou důležité už kvůli tomu, že klasické léky zanechávají v těle zvířat dost zbytků, které se pak dostávají do těla lidí," řekl tehdy Miloslav Šoch z Jihočeské univerzity. Má tedy opačný názor než Duben.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video