Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Projekt eRouška krachuje na nedostatku uživatelů. A zápolí s iPhonem

  18:00
Ačkoliv denní přírůstky nakažených koronavirem se v posledních dnech pohybují v řádu desítek, mnozí odborníci se obávají takzvané druhé vlny. Premiér Andrej Babiš slibuje, že je na ni země díky chytré karanténě připravená. Jeden z komponentů, aplikace eRouška, která sbírá kontakty prostřednictvím technologie Bluetooth, však zatím téměř nefunguje.

V Brně začalo testování takzvané chytré karantény, při níž se využijí data od mobilních operátorů a bank. (30. března 2020) | foto: Anna VavríkováMAFRA

„Jsme připraveni na druhou vlnu. Máme skvělé technologie, chytrá karanténa funguje. Z první vlny jsme se poučili a jsme připraveni,“ uvedl v pátek premiér Andrej Babiš. Slíbil, že plošná opatření se již nebudou opakovat.

Aplikaci eRouška však zatím používá podle týmu vývojářů z platformy #COVID19CZ pouhých 217 tisíc lidí. Ministr Adam Vojtěch ji přitom v minulosti zmiňoval jako jeden z klíčových způsobů zrychlení procesu dohledávání kontaktů. Podle bývalého náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který měl ještě donedávna projekt chytrá karanténa na starosti, by byla účinná, jen kdyby si ji stáhlo násobně více lidí.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

„Když si představíme, že to má dvě stě tisíc lidí, to jsou dvě procenta populace. Ze sta nakažených chytneme dva,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES. Počet uživatelů by se podle něj měl pohybovat v řádech milionů. S přihlédnutím k faktu, že především starší část populace nevlastní chytrý telefon, uvedl jako nejnižší počet uživatelů potřebných k efektivnímu využití aplikace šest milionů. Předtím mluvil o milionech devíti. Zmínil také možnost povinného užívání aplikace.

Hygienici se s ní téměř nesetkali

Podle ministerstva zdravotnictví je aplikace podpůrným nástrojem celého systému chytré karantény. Nyní probíhá její integrace do systému, plné využití je součástí projektu Chytrá karanténa 2.0.

„V tuto chvíli je nutné eRoušku co nejvíce rozšířit mezi lidi, aby si postupně vytvářeli historii kontaktů, se kterými pak hygienici budou moci v případě potřeby pracovat,“ uvedla mluvčí resortu Jitka Nováčková. Význam aplikace podle ní roste nyní s postupným uvolňováním opatření, jak se lidé začínají zase setkávat.

Ačkoliv se má systém v budoucnu ještě automatizovat, již nyní mohou hygienické stanice data využít.

„V současné době, pokud má pozitivní pacient tuto aplikaci, může nám po dotazu na seznam kontaktů, se kterými se v poslední době setkal, poslat anonymní seznam uživatelů eRoušky, které v posledních dnech potkal. V praxi jsme ovšem tuto variantu ještě nevyužili, žádný z pacientů tuto aplikaci dosud nepoužíval,“ uvedla mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamounová.

Jak funguje eRouška

Aplikace eRouška využívá technologii Bluetooth. Když je aktivovaná, automaticky se páruje s okolními mobilními telefony, jejichž specifická čísla si poté ukládá do paměti. Pokud se její uživatel nakazí koronavirem, může odeslat hygienikům seznam těchto kontaktů. Ti poté tyto uživatelská čísla zpětně rozkódují a získají telefonní čísla. Potenciální nakažené poté kontaktují a umístí do karantény. Aplikaci vyvinula iniciativa #COVID19CZ, pracovali na ní dobrovolníci ve svém volném čase. Je součástí systému Chytrá karanténa, který spadá pod ministerstvo zdravotnictví.

Obdobně se vyjádřili i zástupci dalších krajských hygienických stanic. Aplikaci ještě nevyužili třeba na Vysočině. „Vzhledem k jejím možnostem ji hodnotíme jako velmi zdařilou a potřebnou. Problémem zůstává malý počet jejích uživatelů v populaci,“ míní ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Jiří Kos.

Jedním z důvodů nízkého počtu stáhnutí jsou podle jednoho z vývojářů aplikace Patricka Zandla nízké přírůstky nakažených. „Uživatelů je teď málo, ale je to hlavně proto, že je málo nakažených. Přirovnal bych to k airbagu v autě. Dokud se nenabouráte, tak ho nepotřebujete,“ řekl Zandl. Kvůli epidemiologické situaci podle něj ani vláda tolik netlačila na propagaci aplikace.

To by se však mohlo změnit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl pro Aktuálně.cz, že jeho resort plánuje spustit propagační kampaň. „Čím více (uživatelů), tím lépe. Ideální by bylo, kdyby to bylo v řádu milionů,“ řekl.

Podle Zandla i zástupců hygienických stanic přitom nemá aplikace nyní praktický význam. Celý projekt chytré karantény je totiž koncipován na vyšší množství nakažených. Hodit by se však mohla v lokálních ohniscích. „Když máte ohnisko nákazy, tak by samozřejmě výrazně pomohlo, když by se tam aplikace využívala intenzivněji,“ míní Zandl. Jestli a případně jak aplikace pomohla v případě ohniska nákazy v Dole Darkov ministerstvo ani tamní hygienická stanice nesdělily.

Jak funguje aplikace eRouška:

Problémy u iPhonů

Aplikace má však ještě další problém. Ačkoliv oficiální číslo je nyní 217 tisíc uživatelů, reálný počet využití bude nižší. eRouška totiž nefunguje správně na mobilních telefonech značky Apple. Pokud není aplikace přímo otevřená, nesbírá informace o setkání. „Problém je v tom, že Apple má velmi agresivní strategii uspávání aplikací, aby nemohly čerpat baterii telefonu,“ vysvětlil Zandl. eRouška v takovém případě nemůže využívat technologii Bluetooth.

Vývojáři tak chtějí přejít na nové rozhraní. Kdy by k tomu mohlo dojít však neví. „Programátorsky to je velmi jednoduché, ale je tam dlouhý schvalovací proces Applu,“ dodal.

Kromě eRoušky má být součástí chytré karantény i druhá aplikace, kterou je Mapy.cz. Tu využívá přes milion lidí, na rozdíl od eRoušky však tolik nerespektuje soukromí uživatelů, sleduje totiž jejich polohu a ukládá ji do své paměti. Právě to, že eRouška nehromadí soukromá data uživatelů, je přitom její klíčová výhoda.

Aplikace eRouška je dostupná od 11. dubna pro mobilní telefony s operačním systémem Android a od 4. května pro mobilní telefony s operačním systémem iOS.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...