Vojtěch ukázal novou eRoušku 2.0. Lidi upozorní na rizikové kontakty

  • 715
Začátek září si ministerstvo zdravotnictví vybralo k představení nové aplikace eRouška 2.0, která má upozorňovat ty, kdo si ji stáhnou, na rizikové kontakty, které by krajské hygienické stanice nikdy nemohly identifikovat. Půjde i o zcela neznámé kontakty nakaženého koronavirem v městské hromadné dopravě či na koncertě.

„Stát nebere odpovědnost za jednání lidí. Je na každém z nás, jak tu aplikaci využije,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při setkání s novináři. „Je to dobrovolné, ale je to to nejmenší, abychom situaci zvládli,“ řekl ministr.

Začít fungovat má nová aplikace eRouška 2.0 zhruba v polovině září, až ji schválí Apple a Google. „Do dvou týdnů očekáváme souhlas,“ uvedl vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Ani server ani identifikovaný kontakt nebude znát identitu nakaženého, což je rozdíl oproti aplikaci eRouška 1.0, kdy server zná identitu i vazbu mezi nakaženým a kontakty a slouží jako pomůcka pro hygieniky při vyhledávání kontakt.

Nová aplikace eRouška 2.0 má sloužit jako varovný systém pro občany, což má napomoci k tomu, aby si ji více lidí stáhlo a nainstalovalo.

K představení nové aplikace si ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vybral den, kdy se školáci vrátili do škol a zároveň znovu začala platit povinnost nosit roušky zakrývající dýchací cesty, tedy nos i ústa, ve veškeré veřejné dopravě po celé České republice.

Kromě toho musí mít lidé roušku nasazenou ve všech zdravotnických zařízeních, včetně lékáren, v sociálních zařízeních, na úřadech, ale i třeba na letišti Václava Havla v Praze, v nádražních budovách a ve vestibulech metra.

Aplikace zaznamená blízkost pozitivně testovaného

Aplikace pracuje na pozadí a monitoruje okolí, proto ji ti, kdo ji budou mít staženou, nemají ukončovat a mají mít zapnuté Bluetooth. V případě možného podezření na nákazu COVID-19, se mu zobrazí všechny potřebné informace. eRouška 2.0 nebude ukládat osobní údaje.

Zaznamená pouze čas, blízkost pozitivně testovaného a anonymní identifikátor. Pokud u někoho test potvrdí nákazu, kontaktuje ho hygienická stanice a provede s ním epidemiologické šetření.

Když nakažený bude používat eRoušku 2.0, hygiena mu zašle sms s unikátním kódem, který v aplikaci odemkne možnost anonymně varovat ostatní uživatele. Aplikace zobrazí upozornění uživatelům, kteří byli s nakaženým po kritickou dobu v kontaktu. Upozornění uživatele navede, jak má dále postupovat a jaká hygienická opatření mají dodržovat.

„Vylepšuje to systém Chytré karantény,“ řekl plukovník Petr Šnajdárek, architekt systému Chytré karantény.

Nejsou podporovány iPad a nové modely Huawei

ERouška 2.0 využívá Apple/Google protokol a funguje na iPhone s iOS 13.5 nebo Android 6.0 s Google Play Services. Nejsou podporovány iPad a některé modely čínského výrobce Huawei bez Google Play Services. Spotřeba baterie u eRoušky 2.0 má být nižší než u eRoušky 1.0, má jít o jednotky procent kapacity baterie za den.

Zatímco aplikaci eRouška 1.0 má staženou zhruba 250 tisíc lidí, ministr Vojtěch iDNES.cz řekl, že by si přál, aby novou aplikaci eRouška 2.0, využívaly miliony lidí. Aplikace je navržena tak, aby naprosto minimalizovala okruh zpracovávaných údajů a riziko jejich zneužití.

Jistá rizika nese jen použití technologie Bluetooth, která je fungování aplikace eRouška 2.0 nezbytná, upozornilo při představení projektu ministerstvo zdravotnictví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video