Praha na semaforu zoranžověla, ministr Vojtěch doporučil roušky i ve škole

  • 808
Praha na epidemiologickém semaforu zoranžověla, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Doporučil nošení roušek i ve školách. „Pokud by to dál stoupalo, přikročili bychom k povinnosti,“ řekl ministr zdravotnictví. „Není to otázka pocitů, ale jasných dat. Situace v Praze se zhoršuje," uvedl Vojtěch.

Oranžová barva na semaforu znamená počínající komunitní přenos nemoci covid-19. V tuto chvíli to podle Vojtěcha neznamená pro Prahu například uzavření nočních barů a další epidemiologická opatření.

Okresy Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město mají nově zelenou barvu. To neznamená restriktivní opatření, ale zdvižený prst, že v těchto částech země riziko šíření koronaviru roste.

Roušky budou povinné i na letišti Václava Havla

Od 1. září budou nově roušky po celé zemi povinné vedle zdravotnických a sociálních zařízení také na úřadech i ve veřejné dopravě po celé zemi, tedy včetně městské i meziměstské. 

Konkrétně v Praze si tak budou muset lidé nově roušku, která jim zakryje nos i ústa, nasadit nejen v metru, ale už i v autobusech i tramvajích. A pražská hygienička Zdeňka Jágrová oznámila, že roušky budou povinné také na letišti Václava Havla v Ruzyni. Velký podíl nakažených jsou totiž i cizinci.

Vývoj aktuální epidemiologické situace v zemi těsně před začátkem školního roku projednával Integrovaný centrální řídící tým Chytré karantény.

Vojtěch doufá, že lidé budou dodržovat jeho opatření

„Doufám, že lidé budou dodržovat zákony. Jinak to tu můžeme zabalit,“ odvětil Vojtěch na otázku iDNES.cz, jak bude stát vynucovat, aby lidé dodržovali nařízení nosit roušku všude ve veřejné dopravě.

Například v pražském metru část lidí restrikci nedodržuje. Hygienička Jágrová řekla, že podle šetření policie u vstupu do metra povinnost nosit roušku dodržuje 95 procent cestujících a ve vagónech metra 99 procent cestujících.

Vojtěch minulý týden couvl od původního návrhu, aby bylo nošení roušek povinné i na společných chodbách škol. „Debatovali jsme otázku škol a povinnosti, aby děti měly roušky. Jsme schopni to řešit semaforem,“ oznámil Vojtěch.

Premiér Andrej Babiš se pak zastal Vojtěcha, který nejprve minulý týden vyhlásil, že roušky budou povinné i ve školách a v dalších uzavřených budovách, aby to téměř vzápětí změnil. Označil to za důsledek špatné komunikace mezi třemi odbornými týmy ministerstva a následně ukončil práci pro ministerstvo zdravotnictví epidemiolog Rastislav Maďar.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video