Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nervozita lidí je obrovská, tahle vláda je ale nenechá v nouzi, řekl Rakušan

  11:58aktualizováno  13:39
Podle ministra vnitra a šéfa hnutí STAN Víta Rakušana se nyní Česko ocitá v době, kdy hybridní hrozby tvrdě rozdělují společnost. V neděli v diskuzním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS reagoval také na sobotní protivládní demonstraci, kdy vyjádřil pochopení pro lidi, kteří na ni přišli.

„Nervozita ve společnosti je obrovská, nebudu pohrdat a nálepkovat lidi, kteří se sejdou k demonstraci,“ řekl Rakušan s tím, že chápe lidi, kteří na demonstraci přišli. Právě ty by oddělil od organizátorů a lidí, kteří se objevili na pódiu a připomněl, že za demonstrací stály politické strany, které budou kandidovat v blížících se komunálních volbách.

„Nežiju v paláci. Jsem člověk, který vyrůstal v paneláku a měl sousedy. Velmi dobře vnímám atmosféru mezi lidmi. Říkám jim (lidem, pozn. red.), že vláda dělá maximum možného,“ pronesl Rakušan. „Řešením není příklon k Rusku. To je to, co nás táhne ke dnu. Nechci žít v zemi, kde se Putin rozhodne zastavit plyn a lidé nebudou mít čím topit,“ uvedl v Partii.

Na demonstraci proti vládě se v Praze sešlo 70 tisíc lidí, žádali demisi

Sobotní demonstrace s názvem Česká republika na 1. místě byl společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou vlády a chtějí změnu. Z pódia pod sochou svatého Václava řečníci kritizovali především vysoké ceny energií a prozápadní kurz současné vlády. Policie odhadla, že se k protestu sešlo kolem 70 tisíc lidí.

Na demonstraci se objevili i někteří členové SPD. Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala zdůraznil v neděli, že hnutí nebylo spolupořadatelem akce. „Nemůžeme zodpovídat za všechno, co tam bylo řečeno,“ uvedl s tím, že jejich strana pořádá vlastní akce, na kterých vyjadřuje své názory.

Hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů Martin Kuba v souvislosti s demonstrací uvedl, že 70 tisíc lidí na demonstraci není málo. „Něco tam ty lidi vede, 70 tisíc není málo. Před půl rokem by se tam nesešli. Vede je tam frustrace, vidí věci, které neumí řešit, bojí se, co přijde,“ uvedl hejtman. Podle něj by se účastníci demonstrace neměli nálepkovat. „Varuju všechny, abychom to nesmázli jen s pocitem, že to jsou proruští trollové,“ konstatoval Kuba s tím, že výrok premiéra Petra Fialy byl nešťastný.

Za nešťastný označila výrok Fialy k demonstraci i místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová. Uvedla, že by se neshodla se všemi řečníky na demonstraci, ale protestující lidé měli její podporu. Vláda podle ní řeší současnou situaci špatně.

Podobně mluvil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Uvedl, že nelze ignorovat demonstraci s účastí 70 tisíc lidí. „S lidmi vláda musí mluvit a nejde to smáznout tím, že organizátory demonstrace označíme za lidi podporující Putina. Věřím tomu, že ministři v posledních dvou týdnech pochopili, že situace není jednoduchá,“ prohlásil.

Premiér Petr Fiala v sobotu označil svolání demonstrace za součást dezinformační proruské kampaně.

Lepší komunikace

Současný ministr vnitra nicméně zároveň připustil, že by vláda měla lépe komunikovat své kroky. Podle něj se připravuje v této souvislosti i lepší strategie. „Vláda přichází s vlastní informační kampaní. Chceme například tištěné letáky na Českých poštách, kde bude jasně popsána struktura pomoci,“ popsal.

Lépe v komunikaci by si podle něj měl vést i současný ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela. „Řekl jsem mu, že musí více a lépe komunikovat. Je to oblast, kdy jsem i já na jednání koalice uznal, že v tom má Síkela rezervu. Musí lépe komunikovat, musí více komunikovat, a ty nápady přehledněji a lepším způsobem přenášet nejen do médií, ale přednášet veřejnosti,“ uvedl Rakušan s tím, že ministr nyní na lepší komunikaci pracuje. Podle něj je Síkela schopen přicházet s řešeními i na evropské úrovni. Zároveň však řekl, že na jednání vládní koalice měl Síkela jasnou podporu.

Hejtmani dotlačili Síkelu k akci. Pomoc s energiemi popoháněla i rada ODS

Po Síkelové odvolání volali nejen opoziční poslanci, kteří koncem týdne vyvolali ve Sněmovně neúspěšné hlasování o nedůvěře vládě, ale i profesní svazy a asociace nebo aktéři sobotní demonstrace.

Naopak podle Fialy ministr průmyslu a obchodu nepřichází s potřebnými řešeními a měl by proto skončit. „Lidé jsou na hranici chudoby. Síkela akorát řeší důsledky,“ uvedl poslanec.

Síkela v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že se bude snažit vnést do společnosti klid vysvětlováním, jaká řešení vláda chystá. „Budu ještě více bez přikrášlování vysvětlovat, v jaké situaci jsme, i to, že máme návody, jak tu situaci řešit,“ uvedl ministr. Dodal, že ekonomický pohled nadřadil politickému a dosud se snažil věnovat nejen věcem naléhavým, ale hlavně důležitým, k nimž patřilo snížení závislosti ČR na plynu z Ruska. Všechno ostatní podle ministra nebylo pro ČR tak kritické.

‚Vláda dělá maximum‘

Rakušan v neděli několikrát uvedl, že vláda pomáhá a nenechá lidi v nouzi. Zmínil například novelizaci energetického zákona. Tím chce vláda zabránit obchodníkům s energiemi, aby mohli zákazníkům bez omezení zvyšovat zálohy.

Vláda ve středu projedná varianty státního obchodníka s energiemi, řekl Síkela

„Vláda nenechá lidi v nouzi, dělá maximum možného, přijde s adresnou pomocí,“ prohlásil Rakušan. Rozhodně podle něj nebude nikdo, komu by vláda nebyla schopna a ochotna pomoci. Řešením však podle ministra není zvyšování závislosti na ruském plynu separátními dohodami, jak žádali organizátoři sobotní protivládní demonstrace, ale oddělení ceny elektřiny a plynu na evropské úrovni.

Podle Fialy se nicméně celoevropské řešení nepodaří, a i kdyby ano, na ceny nebude mít výrazný vliv. Každá země má podle jiný energetický mix a vyrábí energie různým způsobem. Sám vidí za růstem energií Green Deal, tedy unijní plán na snížení emisí skleníkových plynů. „Vláda dělá politické kotrmelce,“ prohlásil.

Rakušan mu oponoval, podle něj je za razantním růstem cen energií ruská agrese proti Ukrajině a s tím spojené omezování dodávek plynu do Evropy. „Bez Putinovy války by tahle krize v Evropě nebyla,“ prohlásil.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...