Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hubáčková má 5,5 miliardy na dotace, Jurečka slibuje vyšší příspěvek na bydlení

  9:43aktualizováno  10:42
Vláda chce pomoct občanům, na které nejvíce dopadají rostoucí ceny. Ve čtvrtek spustila kampaň ke kotlíkovým dotacím, na program putuje 5,5 miliardy korun z evropských fondů. Ještě letos by se mohl zvýšit příspěvek na bydlení díky úpravám normativních nákladů. Informovali o tom Marian Jurečka a Hana Hubáčková na společné tiskové konferenci.

„Kotlíkové programy běží každý rok a mají i jiné podmínky. Letos jsou zaměřeny na nízkopřijmové domácnosti, pro které zvedáme výši podpory na 95 procent, umožňujeme zálohy na práce a výměnu kotle,“ sdělila ministryně Hubáčková pro iDNES.cz.

Hubáčková potvrdila, že vláda do programů žádné nové prostředky nealokovala. „Všechno jde z evropských peněz,“ dodala po tiskové konferenci.

Lidé mohou žádat o dotace na výměnu starého kotle do 31. srpna letošního roku. Pokud mají příjmy do 14 242 korun, stát jim pokryje 95 procent nákladů na výměnu. Dotace se dá využít na výměnu kotle na dřevo nebo uhlí nižší než 3. třídy za kotel na biomasu, tepelné čerpadlo a plynový kondenzační kotel. Program administrují jednotlivé kraje, některé jej už spustily, například Plzeňský kraj. Ostatní kraje by se měly přidat v květnu či červnu.

Kotlíkové dotace

Dotace má pokrýt 95 procent nákladů, ale nejvýš do 130 000 korun u pořízení kotle na biomasu a do 180 000 korun u tepelného čerpadla. Pokud si lidé objednali výměnu kotle do konce dubna, nebo už nový kondenzační kotel mají, mohou získat podporu do 100 000 korun. Předem je možné získat 60 procent částky. Výdaje se proplatí i zpětně, když se výměna provedla letos po 1. lednu. Lidé, kteří o dotaci na kotel požádali, a nyní se rozhodnou pro jiný zdroj, mohou žádost ještě upravit.

Zdroj: ČTK

Podle náměstka ministerstva životního prostředí Jana Kříže se zájemci s nižším příjmem mohli od loňska v krajích registrovat a zájem o dotace je velký. „Evidujeme žádosti za tři miliardy korun, a to se výzvy ještě nerozeběhly,“ uvedl Kříž. Pokud by byl podle něj zájem vyšší, dají se využít případně další peníze z Národního plánu obnovy.

Vláda podle ministra práce a sociálních věcí Jurečky vytipovala 12 tisíc potencionálních příjemců dotací, které oslovila emailovou zprávou o možnosti výměny. „Kampaň ještě doprovodíme roll-upy a plakáty, umístěnými na 100 pobočkách po celé České republice a zapojíme sociální sítě,“ dodal Jurečka

S plánem na dotace pro nízkopřijmové domácnosti přišlo ministerstvo životního prostředí už v minulém volebním období pod vedení Richarda Brabce. Loni kraje zjišťovaly, zda by byl o tuto podporu zájem. Letos se program spouští.

Úspory a zateplování

Dalším chystaným programem bude takzvaná Nová zelená úsporám Light, která by měla motivovat občany k drobným úsporným opatřením jako je zateplení střechy, půdy a podobně. Program bude cílit rovněž na nízkopřijmové občany a půjde do něj zhruba 1 miliarda z výnosů z emisních povolenek, realizovat by se mohlo podle Hubáčkové až 15 tisíc renovací.

Nejvíce znečišťují domácnosti. Stojí je to přes osm tisíc ročně, říká studie

„Pro stát je výhodnější podpořit domácnosti, aby zvýšily svou energetickou nezávislost, než je každý měsíc dotovat pomocí sociálních dávek. Je třeba udělat takové kroky, aby bylo pořízení solárních panelů, tepelného čerpadla nebo zateplení budovy dostupné pro každou rodinu v Česku,“ řekl k novému programu Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Změny v podporách

Příspěvek na bydlení

Na příspěvek na bydlení mají nárok vlastníci bytu či trvale hlášení nájemníci, podnájemníci i lidé ve zkolaudovaných objektech k rekreaci, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent. Dávka pak odpovídá rozdílu mezi výdaji nejvýš do státem stanovených normativních nákladů a 0,3násobkem či 0,35násobkem příjmu.

Zdroj: ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na tiskové konferenci doplnil, že vláda chce chystat další programy na podporu nízkopřijmových občanů, o kterých bude informovat v budoucnu. Ministerstvo začalo podle jeho slov pracovat na návrhu úpravy takzvaných normativních nákladů, které slouží k výpočtu podpory od státu.

„Pracujeme teď na aktualizaci normativů, ten proces už běží. Oslovil jsem ministra průmyslu a obchodu, potažmo ERÚ, aby nám dodali podklady a predikce,“ řekl Jurečka. Pokud by se podle něj normativy upravily například od července, lidé by dostali vyšší příspěvek na bydlení už za druhé čtvrtletí. Podpora se stanovuje za předchozí tři měsíce, dodal šéf resortu.

Ministr řekl, že jeho úřad debatuje s ministerstvem průmyslu i o případných sociálních tarifech k úhradě energií. Podle Jurečky by se jejich definice mohla dostat do nového energetického zákona.

Válka ovlivňuje i kotlíkové dotace, o plynové kotle je minimální zájem

Vláda již v minulosti připravila několik opatření, které reagovaly na růst inflace a cen energií. Ministerstvo životního prostředí prosadilo posun zákazu provozu starých neekologických kotlů o 2 roky. To by mělo pomoci více než 150 tisíc domácnostem, které starý kotel vyměnit zatím nestihly.

Kabinet dále rozhodl o snížení spotřební daně na pohonné hmoty, zrušil silniční daň a přimíchávání biosložek, mimo to rozšířil příspěvek na bydlení a provedl zákonnou valorizaci důchodů.

Vláda hovoří o energetické soběstačnosti obyvatel a obcí. Mnoho odborníků dlouhodobě volá po zákonu o komunitní energetice, který by umožnil bytovým družstvům a dalším skupinám například společnou investici do obnovitelných zdrojů. Přípravu zákona vláda slibuje v programovém prohlášení do konce letošního roku.

S růstem cen energií a opouštěním ruského plynu by mohly pomoci právě obnovitelné zdroje a energetické úspory. „Rozjeli jsme několik dotačních programů, abychom rychleji přešli na obnovitelné zdroje. Uvažujeme o navýšení peněz, které do těchto programů jdou. Chtěli bychom podpořit občany tak, aby masivněji přecházeli na jiné systémy vytápění, například na tepelná čerpadla,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz ministryně Hubáčková.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Prodej bytu 2+1 52 m2
Prodej bytu 2+1 52 m2

Nádražní, České Budějovice - České Budějovice 3
3 999 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...