Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) přichází na úterní mimořádné jednání...

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) přichází na úterní mimořádné jednání Poslanecké sněmovny. (24. března 2020) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Poslanci schválili schodek rozpočtu 200 miliard i odklad EET o tři měsíce

  • 115
Poslanci kvůli ekonomickým dopadům koronaviru upravili návrh státního rozpočtu. Navýšili jeho schodek na 200 miliard korun. Dosud vláda počítala se schodkem 40 miliard korun. „Situace, ve které se nacházíme je bezprecedentní,“ odůvodnila to ministryně financí Alena Schillerová. Sněmovna kývla i na odklad EET.

Celkové příjmy rozpočtu by měly letos činit nově 1,488 bilionu korun a výdaje 1,688 bilionu korun. „Poprvé v životě akceptuji schodek 200 miliard korun,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle Schillerové bude odložen například nákup vojenské techniky a 1,5 miliard korun chce vláda také ušetřit na dotování jízdného studentům a důchodcům. 

„Aby vláda mohla konat, potřebuje mít takový rozpočet, aby mohla dělat některé kroky,“ řekl místopředseda KDU-ČSL a šéf poslaneckého klubu Jan Bartošek.

„Podpoříme vládní návrh, stejně jako podpoříme všechny,“ řekl před hlasováním předseda Trikolóry Václav Klaus mladší. Postrádá v návrhu rozpočtu škrty zbytných výdajů.

„Nechtěla jsem jít v tuto chvíli cestou škrtů,“ řekla ministryně Schillerová.

Třetí a čtvrtá vlna EET odložena, zrušení neprošlo

Sněmovna rozhodla, že se odloží spuštění závěrečné fáze elektronické evidence tržeb a to do uplynutí tří měsíců od ukončení stavu nouze. Do té doby budou mít podnikatelé výjimku z povinnosti EET používat. Neprošel návrh opozičních Pirátů třetí a čtvrtou vlnu elektronické evidence tržeb zrušit.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura poděkoval ministryni financí Schillerové za to, že návrh odkládající EET předložila, ale označil ho za nedostatečný. 

„Chci vás požádat, abyste upřednostnili zájmy živnostníků před koaliční smlouvou,“ řekl Stanjura směrem k vládním poslancům. Navrhl třetí a čtvrtou vlnu EET odložit o dvanáct měsíců. Neprošlo to.

Třetí a čtvrtá vlna EET, která měla být spuštěna v květnu, se má týkat lékařů, právníků, autoservisů, dopravy, zemědělství, výroby potravin či řemeslníků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video