Vyzdvihování odhalených nárobků u Bečova

Vyzdvihování odhalených nárobků u Bečova | foto: Národní památkový ústav

Dvůr mlýna u Bečova vydláždili náhrobky Židů, odkryli je po 70 letech

  • 132
Archeologové u Bečova nad Teplou objevili 40 náhrobků ze zničeného židovského hřbitova. Zhruba 70 let tvořily dlažbu dvora mlýna necelé dva kilometry od Bečova. Mlýn po válce a odsunu Němců zanikl, náhrobky našli před plánovanými terénními úpravami lokality.

Lokalita takzvaného Gängerova mlýna se nachází kousek za historickým městem Bečov nad Teplou u silnice na Karlovy Vary. Nyní je v soukromém vlastnictví, před plánovanými terénními úpravami se na místo vydali archeologové.

"Hlavním důvodem výzkumu byla lokalizace a případná záchrana židovských náhrobků, kterými měl být vydlážděn dvůr mlýna v průběhu válečných let po roce 1938. Zdánlivě neuvěřitelný příběh byl terénními pracemi velice rychle potvrzen," sdělila iDNES.cz pracovnice Národního památkového ústavu z Lokte Inka Ratajová.

Archeologové ve spolupráci se společností Matana, zastupující Federaci židovských obcí, provedli záchranný archeologický výzkum. Mlýn totiž zanikl krátce po druhé světové válce, podobně jako řada dalších sídel v pohraničí.

Lokalita Horního Gängerova mlýna u Bečova, dnešní podoba

Lokalita Horního Gängerova mlýna u Bečova, dnešní podoba

Horní Gängerův mlýn, jehož dvůr byl vydlážděn židovskými náhrobky pocházejících z Bečova nad Teplou

Horní Gängerův mlýn, jehož dvůr byl vydlážděn židovskými náhrobky z Bečova

"Celkem bylo zdokumentováno a vyzdviženo 40 náhrobků, které byly druhotně ztesány a kladeny v souvislé ploše mezi hospodářské budovy areálu mlýna. Kromě náhrobků bylo lokalizováno i několik náhrobních podstavců poničených obdobným způsobem," upřesnila Ratajová.

Náhrobky teď budou podrobně zkoumané - nastoupí znalci přes epigrafiku, tedy zkoumání nápisů a jejich hodnoty jako historického pramene, případně vývoj písma. Práci také budou mít restaurátoři - mimo jiné i kvůli zmíněnému druhotnému ztesání náhrobků.

Každý z vyzdvižených náhrobků byl opatřen evidenčním číslem, které ho bude provázet v průběhu celého zpracování výzkumu.

Každý z vyzdvižených náhrobků byl opatřen evidenčním číslem, které ho bude provázet v průběhu celého zpracování výzkumu.

Nakonec se náhrobky z téměř 350 let starého hřbitova v rámci jeho plánované revitalizace budou moci vrátit na místo, kde stály původně - tedy na hřbitov. Zatím to ale není jisté.

ŽIDOVSKÉ A NĚMECKÉ OSÍDLENÍ BEČOVA

Starobylé město leží asi 15 kilometrů jižně od Karlových Varů. První známka o židovském hřbitově tu je kladena do roku 1662, letopočtem 1688 se datuje stavba místní synagogy. Bečov totiž míval početnou židovskou komunitu soustředěnou ve vlastní čtvrti (dochoval se plán města z roku 1727). Ta stála v západní svažité části města. Židovský hřbitov se nacházel ve stráni mezi bečovským nádražím a silnicí do Nové Vsi.V roce 1938 nacisté pohřebiště totálně zničili.

Město v hloubi Sudet mělo početné německé obyvatelstvo, po jehož odsunu na konci války byla oblast z velké části opuštěná. Odlehlé končiny Bečovska lákaly nové osídlence jen málo, na vině bylo i špatné spojení a zásobování pohraničí. Mnohé lokality po vysídlení Němců zcela osiřely.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video