Policejní prezident Petr Lessy | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Pecina to s Lessym uspěchal, soudí odbory. Je to zvůle, tvrdí Langer

  • 85
Ministr Martin Pecina měl při rozhodování o navrácení Petra Lessyho do funkce policejního prezidenta počkat na stanovisko správního soudu. Myslí si to místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Petr Tomek. Pokud by soud rozhodl, že propuštění Lessyho bylo v pořádku, byl by jeho návrat do funkce předčasný.

Dvojvládí u české policie trvá od 3. prosince, kdy ministr vnitra Martin Pecina vrátil do služebního poměru Petra Lessyho. A v čele nadále zůstává Martin Červíček.

Lessyho advokát Václav Láska si však stojí za tím, že Pecina rozhodl správně.

"O propuštění Petra Lessyho bylo rozhodnuto tak, že bylo toto rozhodnutí zrušeno. To znamená, že Petr Lessy nikdy nepřestal být policejním prezidentem. To, že byl jmenován prezidentem někdo jiný, zavdává důvody k tomu, aby byla zahájena obnova řízení, v rámci kterého se bude přezkoumávat, jestli pan Červíček mohl být policejním prezidentem. A mělo by se dojít k závěru, že nemohl, když to místo nebylo uvolněné," prohlásil Láska v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Místopředseda policejních odborářů a spoluautor zákona o služebním poměru Tomek si však myslí, že nejde uvažovat tak, že při jmenování Červíčka bylo místo obsazené.

"Martin Červíček před svým ustanovením zastával místo náměstka. Jestliže bylo nezákonné jeho ustanovení, pak bylo nezákonné také ustanovení nového náměstka. Ten odešel z místa krajského ředitele. Pak je tedy nezákonné i ustanovení nového ředitele. Takhle bychom došli k tomu závěru, že v roce 1929 bylo ustanovení na četnické stanici v Mukačevě nezákonné," domnívá se Tomek.

Podle něj měl ministr vnitra Martin Pecina počkat, až o Lessym rozhodne správní soud. Ten to přes jednoznačné doporučení svých poradců však odmítl s tím, že není možné dále prodlužovat křivdu, která se stala.

Lessyho vrátil do čela policie poté, co odvolací soud rozhodl, že vůbec nemělo být zahájeno trestní stíhání Lessyho pro pomluvu.

Lessy se však také domáhá zneplatnění své výpovědi u Nejvyššího správního soudu. A ten ještě nerozhodl. V případě, že by řekl, že je výpověď platná, musel by zřejmě Lessy opět v čele policie skončit.

Někdejší ministr vnitra Ivan Langer označil Pecinův krok za zvůli. "Ministr měl vyčkat možného dovolání nejvyššího státního zástupce a také rozhodnutí soudu," uvedl Langer v nedělním diskusním pořadu televize Prima.

Publicista a politik Radek John, který byl ministrem vnitra po dobu 9 měsíců v roce 2010 a 2011, naopak Pecinu hájí. "Rozhodoval jako správní orgán a ten je povinen konat," řekl na Primě.

3. prosince 2013

Ministr Pecina poslal Petra Lessyho na dovolenou, policejního prezidenta Martina Červíčka však nepřímo vyzval ke složení funkce.

Stávající šéf policistů to však odmítl. "Já jsem ve funkci policejního prezidenta v souladu se zákonem, pravomocným rozhodnutím. Tenhle stav je pro policii absolutně nepřijatelný," řekl Červíček. "Nikdo z vás jistě nepochybuje o tom, že je absolutní nesmysl, aby policii řídili dva lidé," uvedl a vyzval Pecinu, aby situaci řešil zákonnými prostředky (více o patové situaci v policii se dočtete zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video