Letadlo mělo na cestu vyrazit znovu dnes poránu. Ilustrační foto | foto: ČSA

Dvě stovky turistů uvízly na den v Ostravě, let ČSA měl problémy

  • 181
Dvě stovky turistů strávily nedobrovolně zhruba 24 hodin v Ostravě poté, co letadlo ČSA nemohlo kvůli poruše pozemního startovacího zařízení odletět do turecké Antalye. Po opravě zařízení jejich letoun odstartoval v neděli v 18:15.

Charterový let vyrazil v sobotu večer z Brna s mezipřistáním v Ostravě, poté měl zamířit do turistické oblasti v Turecku. V Ostravě byl však kvůli poruše pozemního zařízení potřebného pro start letounu odlet odložen.

"Cestujícím jsme poskytli občerstvení a ubytování v ostravském hotelu," uvedla mluvčí českých aerolinií Hana Hejsková. Ne všichni nabídky podle jejích slov využili a několik lidí z 205 pasažérů přenocovalo na letišti.

Letadlo mělo na cestu vyrazit znovu dnes poránu. Těsně před startem se však vyskytla stejná porucha jako večer. "Letadlo v tuto chvíli zůstává na letišti v Ostravě, kam z Prahy míří náhradní pozemní zdroj," doplnila Hejsková, podle které je ostravské letiště dimenzováno na menší letadla; airbus generátor jednoduše "neutáhl".

Lidé dostali od ČSA a cestovních kanceláří dvě možnosti řešení vzniklé situace. Zákazníci, kteří se rozhodnou pokračovat v zájezdu, získají náhradu, která bude odpovídat zkrácení dovolené.

Několik desítek z celkem 205 cestujících už ale odmítlo do Turecka odletět, proto společnosti nabízejí i storno zájezdu. "Bude tam nějaká kompenzace, bude se to řešit přes cestovní kanceláře. Cestujícím z Brna zároveň nabízíme odvoz zpět domů," dodala Hejsková podle ČTK.

Airbusy provází smůla

Letouny typu airbus v posledních týdnech zaznamenaly sérii vážných poruch. Na letiště na Kanárských ostrovech se ve čtvrtek musel po deseti minutách letu vrátit airbus společnosti Iberworld kvůli požáru na toaletě. Opět plameny způsobily, že před tím musel nouzově přistát i australský letoun v Tichomoří, dalšímu stroji v Rusku za letu prasklo přední sklo.

Před 14 dny se do Atlantiku zřítil airbus společnosti Air France s 228 cestujícími na palubě. Soudí se, že všichni jsou mrtví. Záchranáři stále v oblasti pátrají po tělech a troskách. - vše o nehodě čtěte zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue