Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANALÝZA: Jak sesadí Lessyho aneb dva roky boje o šéfa policie

  15:35
Vláda Petra Nečase by si mohla říkat "vláda boje o policejního prezidenta". Místo sloganů o rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci, jimiž se zaštiťuje. Bojem o policejního prezidenta Petra Lessyho se politici vrátili k tomu, co vládu ohrožovalo po jejím vzniku. A znovu se do sporu vloží prezident Václav Klaus.

Válka o bývalého policejního prezidenta ohrožovala vládu na podzim 2010, nyní premiér Petr Nečas tlačí na odchod Petra Lessyho. | foto: ČTK

Jenže teď už jsou pryč z vlády Věci veřejné, které si vynutily odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů, jinak byly ochotny nechat kabinet padnout.

Mír v koalici zprostředkoval v prosinci 2010 až Klaus. Martinů sklapl podpatky, neohrožoval vládu a odstoupil. Politici si pak "rozdělili sféry vlivu". Tehdejší ministr vnitra Radek John za VV prosadil do funkce policejního prezidenta Lessyho a ODS si na jednáních na Hradě vymínila, že vznikne nová Generální inspekce bezpečnostních sborů a že jejího šéfa vybere pro změnu premiér, tedy ODS.

"Byla tam řeč o tom, že součástí dohody o výměně policejního prezidenta je, že šéfa nově vzniklé inspekce bude nominovat premiér," potvrzuje i rok a půl po jednání na Hradě tehdejší ministr dopravy Vít Bárta, který se jednání u Klause za Věci veřejné účastnil jako jejich faktický lídr.

Nečas dohodu o rozdělení sfér vlivu popíral

Když tehdy o této dohodě psal server iDNES.cz i další média, Nečas ji popíral. "Tyto dezinformace, stejně jako jakékoli další spekulace o dohodě uzavřené mezi koaličními stranami na Hradě, nepřispívají k uklidnění politické situace a osobně se od nich distancuji," uvedl v tiskovém prohlášení (více zde).

Od ledna 2012 byla ale zřízena Generální inspekce bezpečnostních sborů. V jejím čele je Ivan Bílek, který byl náměstkem bývalého policejního prezidenta Martinů a je označován za člověka blízkého exministrovi vnitra Ivanu Langerovi. Bílka vybral premiér a potvrdila ho vláda. Údajná dezinformace o rozdělení sfér vlivu se tak s odstupem času potvrdila.

Mezitím se změnil i šéf protikorupční policie, jímž se stal Tomáš Martinec. Ale hlavně se stalo něco jiného. "My jsme půl roku bojovali o výměnu policejního prezidenta, protože šlo o to zrušit příkaz pana Martinů, že všechny korupční kauzy se musí nahlásit do systému. A pak ti lidé byli varováni a nic se nevyšetřilo," popisuje John, co podle něj nejvíc pomohlo, aby mohli policisté svobodně vyšetřovat a stíhat takové lidi jako bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha či exministryni obrany Vlastu Parkanovou.

"Policie se nadechla, v této chvíli se nikoho nebojí a velké strany ji zastrašují. To jsou ty vzkazy, že parta policejních plukovníků nebude rozhodovat o politicích," řekl John v rozhovoru pro iDNES.cz, když se stal znovu předsedou VV (rozhovor najdete zde). Jenže to už byl dávno z vlády pryč a stejně tak i Věci veřejné, takže Lessy nyní postrádá "politické krytí".

Kubice a Lessy si spolu do oka nepadli

Když na jaře 2010 John, kritizovaný za nepříliš velkou schopnost řídit resort, opustil vládu, nahradil ho nestraník Jan Kubice. S ním si Lessy do oka právě nepadl. Jenže za normálních okolností je policejní prezident neodvolatelný, a tak Kubice musel Lessyho za zády s nejmenší vládní stranou VV strpět.

Letos se situace radikálně změnila. Věcí veřejné vypadly z vlády a zůstali v ní jen zástupci odštěpené strany Lidem, kteří se chovají velmi loajálně k Nečasovi, k jeho ODS, k ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi i jeho TOP 09.

A když Lessy při jednání bezpečnostního výboru poslancům řekl, že mu třikrát volal Kalousek kvůli vyšetřování nákupu letounů CASA a Vlasty Parkanové, vyrobil si mocného nepřítele. Jak všichni vědí, vláda stojí na tandemu Petr Nečas - Miroslav Kalousek. Ministr financí teď tvrdí, že šlo o nevinný hovor o policejních passatech, zatímco Lessy v podstatě říká, že Kalousek lže (více o konfrontaci Lessyho s Kalouskem najdete zde).

Kubice inicioval vyšetřování, které vede Generální inspekce. Takže inspekce vedená mužem, kterého vybral premiér z ODS, řeší spor mezi ministrem financí z TOP 09 a policejním prezidentem, kterého vybral nyní již opoziční exministr za VV. Inspekce navíc nemůže dosáhnout na Kalouska. Zkoumá jen, zda zákon neporušili příslušníci bezpečnostních sborů. Tedy v tomto případě, zda ho nějak neporušili Lessy a vyšetřovatel kauzy CASA Jiří Mazánek.

Mimochodem inspekce by na hovory Kalouska s Lessym stejně přišla, i kdyby o nich policejní prezident veřejně nemluvil. Objevila by je na výpisu Kalouskových hovorů, když bude zkoumat, kdy a jak dlouho si volal s policistou Mazánkem. Lessy by pak nejspíš naopak musel vysvětlovat, proč o hovorech s Kalouskem mlčel.

Policejní prezident je jako politický aktivista, tvrdí premiér

A v této situaci na policejního prezidenta zaútočil Nečas. "Pan policejní prezident se musí rozhodnout, zda je policejním prezidentem nezávislého, nestranického a nepolitického sboru, nebo zda nakročil cestou politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se podle mého názoru již jemně za hranou, což je s chováním policejního prezidenta neslučitelné," řekl v úterý předseda vlády (více o jeho prohlášení zde). Jasně tím dal najevo, že si Lessyho ve funkci policejního prezidenta nepřeje.

Ve středu, kdy se bude hlasovat i o nedůvěře vládě, jde Lessy na Hrad za prezidentem Klausem. Podobně jako Martinů v prosinci 2010. A jako tehdy Klaus domluvil Martinů, aby sám odstoupil, může zkusit sehrát podobnou roli i nyní. Se zdůvodněním, že policejní prezident nemá stát proti ministrovi vnitra a proti vládě.

"Existují dva způsoby, jak odvolat policejního prezidenta. Buď tím, že je proti němu zahájeno trestní řízení. Nebo tak, že se podtrhne rozpočet policie a policejní prezident pak radši sám odejde. Byla by to taková vynucená rezignace. Tipuji, že by se mohli pokusit o variantu číslo dvě," řekl iDNES.cz vysoce postavený politik, který si nepřál být v této souvislosti jmenován.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...