Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský poskytl rozhovor deníku iDNES.cz.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský poskytl rozhovor deníku iDNES.cz. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Rychetský, Zeman a Babiš jsou podle průzkumu nejdůvěryhodnějšími politiky

  • 89
Nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem je předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, věří mu 52 procent lidí. Za ním následují prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš, těm shodně důvěřuje polovina Čechů. Důvěra v předsedy Senátu a Sněmovny je pod padesátiprocentní hranicí. Data přinesl říjnový průzkum agentury STEM.

Šéfovi horní parlamentní komory Jaroslavu Kuberovi konkrétně věří 44 procent dotázaných a předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi 39 procent lidí.

V porovnání s předchozími průzkumy si Rychetský mírně pohoršil, naopak důvěra v Zemana je v poslední době stabilní, podobně jako u Babiše a Vondráčka. Důvěra lidí v Kuberu, který je ve funkci od listopadu 2018, je vyšší než u jeho předchůdce Milana Štěcha. Loni v říjnu mu věřilo 37 procent lidí.

Rychetský je v čele Ústavního soudu od srpna 2003 a v prvním průzkumu STEM po jeho nástupu do této instituce mu věřily téměř dvě třetiny veřejnosti. Následně mu důvěřujících mírně ubylo, přesto jich stabilně bylo více než polovina. Koncem roku 2017 důvěra v něj opět stoupla na dvě třetiny občanů.

Aktuální výzkum, který STEM provedl po téměř dvou letech, ukázal pokles míry důvěryhodnosti předsedy Ústavního soudu o 14 procentních bodů. 

„Je otázkou, jakou roli v tomto vývoji sehrála nedávná kritická vyjádření Rychetského k domácí politice, především k prezidentu Zemanovi,“ uvedli autoři průzkumu.

Vedle toho důvěryhodnost prezidenta se v jeho druhém funkčním období, které zahájil v březnu 2018, drží na úrovni 50 procent. Proti konci roku 2017 si ale pohoršil o čtyři procentní body.

Babiš má celkem stabilně důvěru necelé poloviny české veřejnosti a v čase se nijak nemění ani důvěryhodnost Vondráčka, doplnili autoři průzkumu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video