Šéf elitního útvaru tvrdí, že se někdo snaží ovlivnit jejich vyšetřování.

Šéf elitního útvaru tvrdí, že se někdo snaží ovlivnit jejich vyšetřování. | foto: MVČR, MF DNES

Důstojník dal rovnítko mezi zločin a vysoké úředníky

  • 3742
Sněmovní branný výbor vyslechl šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Tvrdí, že politici se snaží ovlivnit vyšetřování kauzy biolíh. Podle lídra ČSSD Paroubka jde o spiknutí ODS s cílem zdiskreditovat jeho osobnost a snížit šanci ČSSD na úspěch ve volbách.

ČTĚTE TAKÉ:
ČTK: Mrázka podle tajné zprávy mohl zavraždit Kočka
Gross mohl ovlivnit vyšetřování Mrázkovy vraždy

"Jde o dlouho připravované spiknutí tohoto vysoce postaveného policejního důstojníka a některých představitelů ODS s cílem velmi zásadním způsobem zdiskreditovat moji osobnost a snížit šanci na volební úspěch," řekl na mimořádné tiskové konferenci Jiří Paroubek. "Ze strany ODS je to zbabělost a podraz."

Podle Paroubka i Marie Benešové, bývalé nejvyšší státní zástupkyně a kandidátky ČSSD na ministryni spravedlnosti, neexistuje ani jeden důkaz, který by Kubiceho tvrzení podporoval.

ODS veškerá podezření odmítá. "Tento mimořádně závažný případ si nevymyslela ODS a jde plně na vrub některých představitelů vládnoucí sociální demokracie. O tom svědčí policejní vyšetřování. Navíc existují závažné indicie, které dokládají snahu vedení ministerstva vnitra a policejního prezidia tuto aféru zbrzdit a minimálně do voleb zcela utlumit," sdělili novinářům zástupci volebního štábu ODS.

Kubice: Mafie je napojená na vysoké úředníky
"Domníváme se, že organizovaný zločin prorostl do státní správy," řekl dnes Kubice. Jeho útvar řeší tři závažné případy, pro něž je prý společné "naprosto zřejmé a nyní už částečně trestně stíhané propojení organizovaného zločinu a vysokých úředníků".

Kubice ve veřejném materiálu upozorňuje, že policejní prezidium, ministerstvo vnitra a předseda vlády Jiří Paroubek omezili činnost útvaru. "Domníváme se, že je vyvíjena snaha ovlivnit vyšetřování všech tří výše uvedených kauz," tvrdí.

Kubice zmiňuje také případ mluvčí ÚOOZ Blanky Kosinové. Policejní prezident Vladislav Husák mu prý sdělil, že premiér Jiří Paroubek a Bublan nechtějí, aby dál byla mluvčí útvaru. Propojila prý v tiskové zprávě Mrázkovu vraždu s úplatkářstvím v souvislosti se státními zakázkami.

Důkazy pro svá tvrzení chtěl Jan Kubice poslancům předložit v neveřejné části jednání. Hodinu před zahájením schůze rozdal členům výboru utajovaný materiál s označením "D" - důvěrné.

Jeden z poslanců však během veřejné části zasedání z dokumentů citoval. V privatizaci petrochemického průmyslu se angažoval organizovaný zločin napojený na ČSSD, píše se v třicetistránkovém materiálu.

Členové výboru se poté desítky minut dohadovali, jestli důvěrné materiály projednají veřejně nebo bez účasti novinářů. Nakonec se dveře zavřely.

Novináři mohli krátce nahlédnout do části materiálu, který na stole omylem zanechal místopředseda ODS Ivan Langer. V ní se mimo jiné objevila věta, že z vyšetřování vyplynulo, že na loňském sesazení premiéra Stanislava Grosse z funkce měl vliv kontroverzní podnikatel František Mrázek, kterého letos v lednu zastřelil neznámý pachatel.

POKR a LORETA
Klíčové ze tří uvedených kauz je vyšetřování vraždy podnikatele Františka Mrázka, vedené pod názvem POKR. Podle Kubiceho se prověřují Mrázkovy styky s vysoce postavenými úředníky a politiky. Případ LORETA pak objasňuje pokusy o podvod na společnosti Čepro.

Způsob projednávání zprávy kritizoval místopředseda výboru Petr Ibl (ČSSD). Za nestandardní považuje způsob svolání výboru i to, že Kubice rozdal důvěrný materiál až hodinu před jednáním a poslanci neměli čas se s ním blíže seznámit.

Podezřelý Přibyl volal nejvíc Grossovi
Jan Kubice minulý týden prohlásil, že vyšetřování vraždy podnikatele Mrázka je politicky ovlivňováno. Ze zasahování do případu viní především bývalého šéfa úřadu vlády Pavla Přibyla.

Kubice předložil poslancům policejní dokumenty, které obsahují vyhodnocení odposlechů Přibylových hovorů a SMS zpráv za poslední měsíc. Nejčastějším volaným je někdejší ministr vnitra a premiér Stanislav Gross. Na seznamu ale figurují i vysocí představitelé policie a policejního prezidia. - více zde

S nařčením z ovlivňování přišel Kubice poté, co se objevily informace o tom, že jeho lidi prověřuje Inspekce ministra vnitra. Ta podezírá detektivy z toho, že si nechávali neoprávněně proplácet přesčasy, pohotovosti a že špatně nakládali s penězi ze zvláštního fondu trestné činnosti.

Kubice tvrdí, že jeho detektivy chce někdo zdiskreditovat, a zastavit tak vyšetřování kauzy biolíh. O tom je přesvědčena i ODS. - více zde

Naopak ČSSD naznačuje, že za rozpoutáním sporu kolem vyšetřování kauzy mohou stát občanští demokraté. Šéf klubu ČSSD Michal Hašek kritizoval například postup šéfa branného výboru Jana Vidíma. Měl by prý vysvětlit, jak se média dostala k materiálům, které Kubice výboru poskytl.

ČSSD zajímá, kolikrát byl v poslední době Kubice v kontaktu s předsedou ODS Mirkem Topolánkem, jeho asistentem Markem Dalíkem a stínovým ministrem vnitra za ODS Ivanem Langrem.

"Je pravda, že asistent předsedy ODS Marek Dalík byl v intenzivním kontaktu s jedním z hlavních podezřelých v takzvané kauze biolíh Milošem Červenkou? Je pravda, že existují informace o intenzivním kontaktu předsedy poslaneckého klubu
ODS Vlastimila Tlustého a lidí z okolí Františka Mrázka?" znějí další otázky sociálních demokratů.

Bublan rozhodne o Kubicově mlčenlivosti
Premiér a lídr sociální demokracie Jiří Paroubek žádal, aby jednání výboru bylo zcela otevřené médiím. Šéf výboru Jan Vidím z ODS v této souvislosti vzkázal ministrovi vnitra a policejnímu prezidentovi, aby Kubiceho i další svědky zprostili mlčenlivosti.

"Ministr Bublan bude souhlasit se zbavením mlčenlivosti v okamžiku, kdy pan Kubice bude mít jasný důkaz o tom, že vyšetřování je politicky ovlivňováno," řekla mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue