ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Getty Images

Třikrát víc antidepresiv než před sedmi lety, loni je užívalo 600 tisíc lidí

  • 72
Čeští lékaři loni předepsali recepty na 242 milionů obvyklých denních dávek, což odpovídá 600 tisícům pacientů, kteří by lék užívali každý den, vyplývá údajů Svazu zdravotních pojišťoven ČR. Za posledních sedm let počet pacientů vzrostl zhruba třikrát. S duševním onemocněním se podle statistik setkal každý pátý Čech, ale ani polovině se nedostalo odborné péče.

Deprese se odlišuje od ostatních nemocí souvisejících s mozkem tím, že se objevuje u všech generací, uvedl prezident svazu Ladislav Friedrich. „Svou roli hraje rostoucí stres a tlak, ale také postupná destigmatizace psychických onemocnění. Lidé se zkrátka už nestydí dojít k psychiatrovi,“ doplnil Friedrich.

Moderní léky na depresi podle něj nemají negativní dopady na schopnost pracovat a normálně fungovat. „Při pohledu na vývoj ve státech západního světa, zejména USA, lze nejspíš očekávat, že se růst braní antidepresiv nezastaví. Stále jsou to ale léky se všemi souvisejícími dopady. Rozhodně ne pilulky, které vyřeší problémy, jež často stres vyvolaly,“ dodal.

Podle svazu přibyli pacienti s Alzheimerovou chorobou, která také postihuje mozek. Aktuálně se s nemocí léčí asi 26 tisíc lidí, v roce 2012 to bylo o více než deset tisíc pacientů méně. Podle odborníků bude kvůli stárnutí populace počet nemocných dále stoupat. 

Alzheimer častěji postihuje ženy než muže, protože většina pacientů je starších 65 let a ženy se dožívají vyššího věku.Odhaduje se, že s nemocí bude v Česku v roce 2036 žít více než 300 tisíc lidí.

Nemocných s alzheimerem přibývá.
Snímek ve falešných barvách ukazuje strukturální rozdíly mezi zdravým mozkem a...

Roli hrají i rizikové faktory, jako jsou právě deprese, dlouhodobý stres, škodliviny z vnějšího prostředí, nezdravá strava či nezdravý životní styl.

Alzheimerova nemoc narušuje část mozku a způsobuje pokles takzvaných kognitivních funkcí, tedy myšlení, paměti a úsudku. Nemocný má čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky nebo je zmatený. V posledních stadiích není schopen se o sebe postarat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue