Bohumír Ďuričko u soudu

Bohumír Ďuričko u soudu | foto: Michal Sváček, MAFRA

Ďuričko požádal o obnovu procesu. Má nové posudky

  • 119
Hoteliér a podnikatel Bohumír Ďuričko, který je odsouzený na 12,5 roku vězení za vraždu Václava Kočky mladšího, požádal o obnovu svého procesu. Má nové posudky od expertů, které mají potvrdit, že před třemi lety Ďuričko jednal v sebeobraně. Advokát Vadim Rybář je zaslal Městskému soudu v Praze.

O snaze Ďurička o obnovení procesu informovalo dnešní Právo. V nynějším návrhu na obnovu se Ďuričkův advokát opírá o nové důkazy v podobě dvou posudků znalců ze soudního lékařství i dalších dvou expertů na psychiatrii a klinickou psychologii.

"Odsouzený je přesvědčen, že výše uvedená zjištění mají zcela nepochybně vliv na správnost výroku o jeho vině, jelikož zpochybňují usvědčující důkazy z původního řízení a obsahují nové skutečnosti, které mohou odůvodnit příznivější rozhodnutí pro odsouzeného," poznamenal v návrhu na obnovu Ďuričkův obhájce.

Obhájce také upozornil na dřívější nálezy Ústavního soudu, podle nichž lze znalecké posudky považovat za nový důkaz vhodný k obnově řízení.

S první stížností Ďuričko neuspěl

Podnikatel Ďuričko zabil Václava Kočku mladšího 9. října 2008 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se dostali do roztržky, při které Kočka mladší hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje.

Ďuričko pak podle soudu vytáhl zbraň a namířil na svého protivníka. Třikrát na něj vystřelil, každý z výstřelů byl smrtelný. V další střelbě Ďuričkovi zabránil vzpříčený náboj ve zbrani.

Soudy Ďurička poslaly do nejpřísnějšího typu vězení, tedy se zvýšenou ostrahou. Ďuričko se proti rozhodnutí v kauze odvolal u Ústavního soudu, tam však neuspěl. Soud odmítl stížnost, že šlo o nutnou obranu, protože je podle něj zjevně neopodstatněná a střelce prý ovládla zlost.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video