Lidé nosí svíčky ke vchodu dolu Stonava sever na Karvinsku, kde došlo k...

Lidé nosí svíčky ke vchodu dolu Stonava sever na Karvinsku, kde došlo k neštěstí při kterém zemřelo třináct horníků. (21. prosince 2018) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Pieta a sbírky za zemřelé horníky pokračují, vybralo se přes půl milionu

  • 8
Další města se připojují k pietě za 13 horníků, kteří ve čtvrtek zemřeli při výbuchu metanu v dole na Karvinsku. V Bohumíně se rozhodli zrušit tradiční štědrovečerní ohňostroj. Sbírky na podporu sirotků či rodin obětí stále pokračují, vynesly už víc než 500 tisíc korun.

Nejnovější čísla v neděli sdělili představitelé organizací, které za sbírkami stojí. Jedno konto spravuje Spolek Svatá Barbora, druhé Nadace OKD.

Spolku Svatá Barbora už přišlo víc než 450 tisíc korun. „Jsme vděčni. Děkujeme za všechny dary jménem sirotků,“ řekla předsedkyně výboru spolku Monika Němcová. Získané prostředky spolek rozdělí výhradně mezi sirotky, kteří po hornících zůstali. „Jako spolek můžeme podporovat právě jen hornické sirotky,“ uvedla Němcová a dodala, že půjde minimálně o deset dětí. „Přesný počet ale v tuto chvíli nemáme,“ řekla.

Druhý účet, na který zatím dorazilo asi 85 tisíc korun, v pátek zřídila Nadace OKD společně s těžařskou společností OKD. „Celkový výtěžek bude rozdělen postiženým rodinám z důlního neštěstí na Dole ČSM Sever,“ uvedl mluvčí firmy Ivo Čelechovský.

Ředitelka nadace Karolína Preisingerová řekla, že tyto peníze budou rozděleny mezi všechny rodiny bez ohledu na to, zda v nich jsou, nebo nejsou děti. „Sbírka není časově omezená. V lednu uvidíme, jak dlouho ji necháme. Záleží na dohodě s OKD,“ řekla.

Společnost OKD v sobotu oznámila, že 27. prosince začne vyplácet peníze určené na podporu rodinám horníků, kteří zemřeli. Nejprve půjde podle Čelechovského o okamžitou sociální výpomoc několika desítek tisíc korun. Další peníze ve výši až 240 tisíc korun na osobu žijící ve společné domácnosti se budou vyplácet později.

Sbírky pro rodiny horníků

Nadace OKD. Číslo účtu je 342342342/0800

Spolek Svatá Barbora. Číslo účtu je 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí.

Radnice Bohumína zrušila ohňostroj

„Každý rok, už 25 let, pořádáme na Štědrý den akci Na Štědrý večer všichni spolu. Bývá tradičně zakončena ohňostrojem. Letos jsme se rozhodli jej zrušit,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD). Dodal, že s firmou se na zrušení dohodli a dodavatel městu vyšel vstříc. „Uvedli, že to není problém. Spolupracujeme s ním už dlouho. A budou i další ohňostroje,“ řekl.

Podle Víchy důlní tragédie změnila letošní Vánoce. „Radost vystřídal smutek, soucítíme s pozůstalými. Myslíme na rodinu českého horníka i našich polských přátel. Podobně jako jiná města jsme se i my rozhodli pro symbolické gesto. Akce na náměstí 24. prosince proběhne, ale v méně slavnostním duchu,“ uvedl starosta města, které má zhruba 23 tisíc obyvatel.

K pietě se připojila i Karviná, která zrušila v sobotu a v neděli kulturní program vánočního jarmarku. K tichým oslavám Vánoc a příchodu nového roku vyzval i starosta Stonavy na Karvinsku Ondřej Feber (ANO).

„Dal jsem výzvu naším občanům, aby letošní vánoční svátky a přechod do nového roku, pokud možno, oslavovali spíše zamyšlením, bez petard a ohňostrojů,“ řekl v pátek Feber. „Jsme hornická obec a velice to vnímáme, jsme z toho špatní. Vyvěsili jsme samozřejmě smuteční vlajku,“ uvedl.

Památku zesnulých horníků uctili i v krajské Ostravě. V pátek večer zhasly světelné dominanty města - věž Nové radnice a Sýkorův most.

Tradiční půlnoční mše o Štědrém večeru v Katedrále Božského Spasitele v Ostravě se bude sloužit za oběti důlního neštěstí. Podobné to bude i ve Stonavě. V tamním katolickém kostele se uskuteční Mše za zemřelé horníky důlního neštěstí 24. prosince ve 21:00. Druhá vánoční mše bude následovat 25. prosince od 10:15.

Výbuch metanu a následný požár v dole ČSM na Karvinsku nepřežilo 13 horníků, z toho 12 Poláků a Čech. Důl je nyní uzavřen. Na památku 13 obětí neštěstí se v sobotu v poledne rozezněly v Česku na 140 vteřin sirény. Polsko vyhlásilo na neděli státní smutek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video